Croația, bun venit în Uniunea Europeană!

124
1
Croația, bun venit în Uniunea Europeană! - croatia-1372683419.jpg

Articole recomandate

Zeci de mii de croați au aclamat, ieri, la ora locală 0.00, aderarea la Uniunea Europeană a țării lor, după 22 de ani de la proclamarea independenței față de fosta Iugoslavie. "Bine ați venit în Uniunea Europeană", a spus președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Croația a devenit, ieri, cel de-al 28-lea stat membru al UE, un eveniment "cu adevărat istoric", după cum l-au catalogat liderii europeni, de pe urma căruia - așa cum a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso - va avea de câștigat atât fostul stat iugoslav, cât și blocul comunitar.

Noul stat membru are însă înainte o serie de provocări, de la problemele economice, până la cele care decurg din faptul că va trebui să protejeze cea mai lungă frontieră externă a UE, într-o regiune notorie pentru afluxul de imigranți ilegali și traficul de droguri sau arme.

"Aderarea Croației este un eveniment istoric, care readuce țara în locul său de drept din inima Europei. Aștept cu nerăbdare contribuția Croației la UE, care va fi o poveste de succes, atât în beneficiul UE, cât și al poporului croat și al Europei de Sud-Est ca în-treg", a declarat Barroso.

Șeful executivului comuni-tar a adăugat că țara răvășită de război cu două decenii a devenit între timp "o democrație stabilă", dar a precizat că, "acum, Croația va trebui să răspundă urgent unor provocări importante în ceea ce privește stimularea creșterii, consolidarea finanțelor publice, promovarea competitivității și asigurarea stabilității financiare".

Barroso a reiterat importanța combaterii corupției, în care apreciază că noul stat membru al UE a obținut rezultate concrete, și a menționat că perioada tranzitorie de șapte ani în care statele membre pot impune restricții pe piața muncii pentru lucrătorii croați va trece foarte repede. Nouă state membre au anunțat până acum că vor aplica astfel de restricții în primii doi ani de la aderare.

Premierul croat Zoran Milanovic a declarat, într-o emisiune televizată, că nu va exista niciun miracol în țară după aderarea Croației la UE de la 1 iulie, care va marca doar începutul cursei.

"Soarele va fi la fel, același vânt va sufla, iar ploaia va cădea în același mod", a explicat Milanovic. "Înseamnă noi oportunități. Primele secunde ale datei de 1 iulie vor marca începutul unei noi curse în care progresul va fi vizibil", a adăugat șeful statului, Ivo Josipovic. 

Comentează știrea

vanatorul
2 iulie 2013
aderarea la UE

inca niste sclavi ai Uniunii Europene a Republicilor Sovietice Socialiste. europea sociatio delenda est!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7365 secunde