Noua guvernanță Schengen a fost adoptată

146
Noua guvernanță Schengen a fost adoptată - schengen-1369939685.jpg

Articole recomandate

Consiliul UE și Comisia Europeană au încheiat, la Bruxelles, negocierile pe marginea Pachetului de guvernanță Schengen, pachet de măsuri de natură să impulsioneze și negocierile României pentru accesul în acest spațiu, potrivit eurodeputatei liberale Renate Weber, raportor al Parlamentului European în problema modificării Codului frontierelor Schengen. 

Propunerea Comisiei de modificare a Codului Frontierelor Schengen - dosar pentru care eurodeputata PNL Renate Weber a condus negocierile în numele Parlamentului European - va introduce reguli stricte și o abordare comunitară pentru situațiile de urgență în care se impune reintroducerea controalelor la granițele interne ale spațiului de liberă circulație.

"După negocieri extrem de dure - timp de mai bine de un an - cu Comisia și Consiliul, sunt mulțumită de faptul că am reușit să duc la capăt mandatul pe care l-am primit în aprilie 2012 din partea Comisiei de libertăți civile a PE, anume de a susține dimensiunea comunitară a noului mecanism, tocmai pentru a evita posibilitatea abuzului în reintroducerea controalelor. Regula trebuie să fie păstrarea acquis-ul Schengen, iar decizia de reintroducere a controlului la frontierele interne, numai în caz de amenințări la adresa siguranței naționale sau a ordinii publice, va putea fi luată de un stat membru doar după respectarea anumitor criterii de evaluare a situației de urgență", declară Renate Weber.

"Adoptarea noii Guvernanțe Schengen va netezi calea intrării României în acest spațiu, pentru că dă mai multă siguranță statelor din zona Schengen ca regulile și standardele vor fi respectate de către toate statele și, în același timp, că există mecanisme mai eficiente de evaluare și intervenție", mai apreciază eurodeputata.

Pachetul de măsuri privind guvernanța Schengen cuprinde propunerea de regulament al Consiliului privind instituirea unui mecanism de evaluare în vederea verificării aplicării acquis-ul Schengen și propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind modificarea Codului Frontierelor Schengen, respectiv pentru instituirea de norme comune privind reintroducerea temporară a controlului la frontierele interne în circumstanțe excepționale.

Pachetul de propuneri privind Guvernanța Schengen a fost prezentat în septembrie 2011 de către Comisia Europeană, ca urmare a deciziei Consiliului UE privind necesitatea revizuirii actualului cadru, solicitând instituirea de reguli comune, prin mecanismul de evaluare Schengen, care să fie îmbunătățit și întărit prin stabilirea unui mecanism de răspuns la situații excepționale, care ar putea să pericliteze funcționarea generală a cooperării Schengen.

Pachetul de guvernanță Schengen urmează a fi votat de plenul Parlamentului European în sesiunile din iunie sau iulie, de la Strasbourg.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.8556 secunde