O judecătoare interzice comemorarea loviturii de stat militare

109
O judecătoare interzice comemorarea loviturii de stat militare - braziliaspunenupactuluimondialpe-1553932479.jpg

Articole recomandate

O judecătoare braziliană a interzis vineri guvernului președintelui de extremă dreaptă Jair Bolsonaro să marcheze împlinirea a 55 de ani de la lovitura de stat militară din 1964, considerând că inițiativa este "incompatibilă" cu Constituția, relatează AFP.

Judecătoarea din Brasilia Ivani Silva da Luz a apreciat că manifestarea prevăzută duminică și propusă de însuși președintele Bolonaro "nu este compatibilă cu procesul de reconstrucție democratică" promovat de Constituția din 1988 și că datele comemorative oficiale trebuie aprobate de Congres.

"După ani de lupte politico-ideologice, de rezistență democratică și recucerire a statului de drept, care au condus la promulgarea Constituției federale din 1988, sunt de așteptat armonie, calm și echilibru din partea instituțiilor", a scris judecătoarea în decizia sa.

Luni, purtătorul de cuvânt al președinției a anunțat că data de 31 martie 1984 trebuie "comemorată cum trebuie" în cazărmi.

Parchetul federal a reacționat recomandând regimentelor să se abțină "de la promovarea sau participarea la orice manifestație publică pentru a sărbători lovitura de stat militară". Entitatea sa responsabilă de apărarea drepturilor cetățeanului a considerat că aceste ceremonii sunt "incompatibile cu statul de drept democratic".

În fața polemicii, Jair Bolsonaro a nuanțat joi afirmațiile sale, declarând că nu este vorba despre "a comemora, ci de a ne reaminti" acest episod al istoriei braziliene.

Niciun detaliu nu este cunoscut în legătură cu ceremoniile prevăzute în cazărmi, dar un regiment din Sao Paolo a marcat joi această aniversare cu citirea unui mesaj din partea ministrului apărării pentru care militarii au servit ca "bastion împotriva totalitarismului".

Sub cuvântul de ordine "Niciodată altă dictatură", duminică sunt prevăzute manifestații de protest în mai multe orașe din Brazilia.

Potrivit unui raport prezentat în 2014 de Comisia națională pentru adevăr, în timpul celor 21 de ani de regim militar au avut loc 434 de asasinate, iar sute de opozanți au fost aruncați arbitrar în închisoare unde au fost torturați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.863 secunde