O nouă lucrare semnată Adrian Ghenie s-a vândut la Londra pentru un milion de lire sterline

318
O nouă lucrare semnată Adrian Ghenie s-a vândut la Londra pentru un milion de lire sterline - adriangheniethesquat3fdj0-1710083451.jpg

Articole de la același autor

O lucrare recentă a artistului român Adrian Ghenie, calificat drept ”cel mai interesant pictor sub 50 de ani din lume”, a fost vândută, la casa de licitații Christie's din Londra, pentru suma finală de 1 milion de lire sterline, echivalentul a 1,17 milioane euro.


Cel mai bine vândut pictor român din toate timpurile, Ghenie a fost prezentat, pentru Christie's, de către principalul critic de artă al Financial Times, Jackie Wullschläger, într-un eseu intitulat ”Cel mai interesant pictor sub 50 de ani din lume? Nimeni nu se apropie de Adrian Ghenie”.


Criticul notează că în ultimii ani Ghenie s-a îndepărtat de tematica istoriei distopice și de stilul bazat pe tehnici fotografice și colaje, care l-au făcut faimos, îndreptându-se spre tematici mai contemporane, precum tehnologia modernă cu problematica pe care o ridică, și către un stil mai organic, mai sinuos, dar la fel de complex ca până acum.


Lucrarea vândută la Londra a fost pictată în 2021, este intitulată The Squat (ocuparea unui spațiu sau a unei clădiri părăsite, nerevendicate, nelocuite), fiind influențată de scenografia Berlinului, unde artistul s-a stabilit, și reflectând astfel mișcările sociale ale tinerei generații.


Pentru licitație, tabloul (de circa 2 x 3 metri), fusese estimat între 1,2-2 milioane lire sterline, iar prețul de pornire a fost de 550.000 lire, dar a atins rapid 800.000 lire sterline, suma câștigătoare, diferența până la 1 milion lire fiind taxe și comisioane.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1906 secunde