Odobescu - întâlnire cu ambasadorii statelor UE. Sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, printre priorități

181
Odobescu - întâlnire cu ambasadorii statelor UE. Sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, printre priorități - odobescu-reuniune--1710523264.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut o întâlnire, vineri, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, ocazie cu care a subliniat necesitatea acordării în continuare a sprijinului multidimensional pentru Ucraina şi a unei susţineri europene puternice pentru Republica Moldova, transmiţând şi angajamentul României pentru finalizarea procesului de aderare la spaţiul Schengen.


Potrivit unui comunicat al MAE, evenimentul a fost organizat de Ambasada Regatului Belgiei în România, în contextul deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.


Ministrul de Externe a evidenţiat relevanţa continuării acordării sprijinului consistent, multidimensional din partea UE pentru Ucraina şi a accentuat importanţa menţinerii unei abordări unitare şi coordonate la nivel european, ca răspuns la evoluţiile complexe de securitate din regiune, arată sursa citată.


Totodată, ministrul Odobescu a subliniat necesitatea unei susţineri europene puternice a Republicii Moldova, în vederea consolidării rezilienţei sale, "în condiţiile în care acest stat este puternic afectat de consecinţele războiului din Ucraina şi de acţiunile de destabilizare ale Rusiei".


Luminiţa Odobescu a menţionat şi importanţa consolidării securităţii la Marea Neagră, "o componentă importantă a dimensiunii de securitate a statelor din regiune".


Ea a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de aderare la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, arătând importanţa adoptării cât mai rapide la nivelul Consiliului a cadrelor de negociere cu cele două state şi organizarea primelor Conferinţe interguvernamentale politice cu acestea până la finalul mandatului Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.


Ministrul a reiterat necesitatea susţinerii integrării europene a statelor din Balcanii de Vest.


Conform MAE, oficialul român a reafirmat sprijinul pentru consolidarea interoperabilităţii şi complementarităţii cu NATO şi pentru întărirea bazei tehnologice şi industriale a sectorului european de apărare.


În privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu, Luminiţa Odobescu a exprimat preocuparea faţă de evoluţiile dramatice din regiune, subliniind necesitatea ca, împreună cu partenerii internaţionali, să se identifice soluţii viabile pentru o pace durabilă în regiune, pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor şi ameliorarea situaţiei civililor grav afectaţi de criza umanitară din Fâşia Gaza.


Ministrul Afacerilor Externe a mai subliniat angajamentul României de a continua demersurile în vederea finalizării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, mulţumind partenerilor europeni pentru sprijinul acordat ţării noastre pe durata acestui proces, mai arată MAE. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.426 secunde