Omar Suleiman, candidatul preferat al Israelului în locul lui Mubarak

202
Vicepreședintele egiptean Omar Suleiman era candidatul preferat al Israelului pentru a-l înlocui pe președintele Hosni Mubarak și purta convorbiri zilnic cu autoritățile israeliene printr-un "telefon roșu", dezvăluie WikiLeaks publicând luni, la Londra, o cablogramă în ziarul Telegraph.
Într-o notă diplomatică din 2008, remisă cotidianului britanic, se poate citi că David Hasham, consilier în Ministerul israelian al Apărării, îl desemnase pe Omar Suleiman - denumit "Soliman" în unele telegrame - pentru a prelua conducerea.
"Hasham este foarte elogios față de Soliman și subliniază că linia fierbinte stabilită între Ministerul israelian al Apărării și cel egiptean al Informațiilor este utilizat cotidian", precizează telegrama trimisă de Ambasada SUA din Tel Aviv Departamentului de Stat.
"Hasham afirmă că israelienii cred că Soliman ar putea ocupa cel puțin funcția de vicepreședinte dacă Mubarak ar muri sau dacă ar fi lovit de incapacitate", adaugă cablograma.
"Ne adresăm ambasadei noastre la Cairo pentru analiza scenariilor succesiunii, dar este indiscutabil că Israelul are o preferință pentru opțiunea Omar Soliman", conchide textul american.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3832 secunde