Panourile solare ar putea fi o problemă în viitor. Ce se va întâmpla cu deșeurile?
Articole de la același autor
Deși sunt promovate în întreaga lume ca fiind o armă crucială în reducerea emisiilor de carbon, panourile solare au o durată de viață de numai 25 de ani.
Iar experții spun că miliarde de panouri vor trebui, în cele din urmă, să fie eliminate și înlocuite.
„Lumea a instalat mai mult de un terawatt de capacitate solară. Panourile solare obișnuite au o capacitate de aproximativ 400W, așa că, dacă se iau în calcul atât acoperișurile, cât și fermele solare, ar putea exista până la 2,5 miliarde de panouri solare”, afirmă Dr. Rong Deng, expert în reciclarea panourilor solare la Universitatea New South Wales din Australia, citat de BBC News.
Potrivit guvernului britanic, în Marea Britanie există zeci de milioane de panouri solare. Însă lipsește infrastructura specializată pentru a le dezmembra și a le recicla.
Experții în energie cer guvernului să ia măsuri urgente pentru a preveni un dezastru ecologic global iminent.
“Va fi un munte de deșeuri până în 2050, dacă nu pornim acum lanțurile de reciclare”, spune Ute Collier, director adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă.
„Producem din ce în ce mai multe panouri solare - ceea ce este grozav - dar cum ne vom ocupa de deșeuri?”, se întreabă ea. În cazul în care tendințele actuale de creștere se mențin, spune doamna Collier, volumul de panouri solare vechi ar putea fi uriaș.
„Până în 2030, credem că vom avea patru milioane de tone de deșeuri, ceea ce este încă gestionabil, dar până în 2050, am putea ajunge la peste 200 de milioane de tone la nivel global”.
Se speră că un pas important va fi făcut la sfârșitul lunii iunie, când se va deschide oficial în Franța prima fabrică din lume dedicată reciclării complete a panourilor solare.
Motivul pentru care există atât de puține facilități de reciclare a panourilor solare este că până de curând nu au existat prea multe deșeuri care să fie procesate și reutilizate.
Prima generație de panouri solare de uz casnic abia acum se apropie de sfârșitul duratei sale de viață utilă. Având în vedere că aceste unități se apropie acum de „pensionare”, experții spun că este nevoie de măsuri urgente.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Marţi, 06 Iunie 2023
Luni, 05 Iunie 2023
Marţi, 23 Mai 2023
Joi, 18 Mai 2023
Marţi, 25 Aprilie 2023
Marţi, 11 Aprilie 2023
Miercuri, 05 Aprilie 2023
Luni, 03 Aprilie 2023
Miercuri, 22 Martie 2023