Parchetul european, condus de Kovesi, preia ancheta în dosarul „Pfizergate”

137
Parchetul european, condus de Kovesi, preia ancheta în dosarul „Pfizergate” - pfaizergate-1711975028.jpg

Articole de la același autor

Parchetul european, condus de Laura Codruța Kovesi, investighează acuzațiile de infracțiuni în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, anunță un purtător de cuvânt al Parchetului din Liège.


În ultimele luni, anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) au preluat de la procurorii belgieni ancheta care o investighează pe Ursula von der Leyen în legătură cu „interferența în funcții publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese”, potrivit unor documente legale consultate de Politico și de un purtător de cuvânt al parchetului din Liège.


În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.


Von der Leyen, legături cu șeful Pfizer


Ancheta a fost deschisă de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan.


Ulterior, acestuia i s-au alăturat guvernele ungar și polonez; între timp, însă, Varșovia se pregătește să-și retragă plângerea, după victoria în alegeri pro-europeanului Donald Tusk.


Plângerea lui Baldan s-a axat pe un schimb de sms-uri între Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de vaccinare din UE, în plină pandemie Covid-19, într-o afacere supranumită „Pfizergate”.


The New York Times, care a dezvăluit primul că schimbul de mesaje a avut loc în timp ce cei doi lideri discutau termenii acordului, a lansat un proces paralel împotriva Comisiei după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente.


SMS-urile, secretizate


Vestea că EPPO investighează acum acest caz riscă să pună și mai mult sub semnul întrebării rolul președintelui Comisiei în mega-înțelegerea privind vaccinurile, a cărei valoare estimată depășea 20 de miliarde de euro.


EPPO conduce investigații paneuropene privind infracțiunile financiare și, teoretic, ar putea confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa, cum ar fi Germania, țara natală a lui von der Leyen.


Această evoluție survine într-un moment delicat pentru șefa UE, în timp ce aceasta navighează în tranziția către ceea ce observatorii de la Bruxelles se așteaptă să fie un al doilea mandat în fruntea Berlaymont, notează gandul.ro
Până în prezent, Comisia a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor text sau chiar să confirme existența lor.


Miliarde de euro în conturile Pfizer


Acordul, negociat la apogeul pandemiei din 2021, a fost văzut inițial ca un triumf pentru von der Leyen.
Dar cantitatea mare de vaccinuri achiziționate a ridicat semne de întrebare, Politico dezvăluind la sfârșitul anului trecut că au existat doze irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro.


De atunci, contractul de vaccinare cu Pfizer a fost renegociat.


Militanții pentru transparență și unii adversari politici au încercat să exercite presiuni asupra Comisiei pentru a discuta acest caz, dar Ursula von der Leyen a evitat până acum să abordeze această problemă.


Într-un răspuns la o întrebare directă adresată de Politico referitoare la mesajele text lipsă, von der Leyen a spus: „Tot ceea ce este necesar în această privință a fost spus și schimbat. Și vom aștepta rezultatele”.


În 2022, EPPO a anunțat că analizează achizițiile de vaccinuri ale UE în general, dar aceasta este prima dată când biroul a fost legat în mod explicit de Pfizergate.


Cazul analizat acum de EPPO reunește mai multe fire juridice, politice și financiare diferite – și se intersectează cu procesele pe care gigantul farmaceutic Pfizer le-a intentat împotriva Ungariei și Poloniei.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.519 secunde