Parisul va pleda pentru îmbunătățirea acordului nuclear

147
Parisul va pleda pentru îmbunătățirea acordului nuclear - paris-1525781981.jpg

Articole recomandate

Parisul va continua să pledeze pentru o îmbunătățire a acordului nuclear iranian, cu sau fără SUA, a afirmat, ieri, ministrul Apărării francez Florence Parly, în timp ce președintele american Donald Trump amenință să retragă SUA din acord, relatează agenția France Presse, consultată de Agerpres. 


"Acest acord nu este cel mai bun din lume, dar fără a fi perfect, el are totuși o mulțime de virtuți și iranienii îl respectă", a declarat Florence Parly. "Acest acord trebuie completat. Este ceea ce a propus președintele Republicii. Trebuie să continuăm să ne exprimăm fără încetare pentru îmbunătățirea acestui acord, cu sau fără SUA", a adăugat ea. 


Cu excepția unei schimbări de ultim moment, președintele american Donald Trump urma să anunțe, aseară, restabilirea, cel puțin parțială, a sancțiunilor ridicate în schimbul angajamentului Iranului în anul 2015 de a nu se dota cu arma nucleară. 


Aceasta riscă, cred experții, să "ucidă" acordul încheiat la Viena de Teheran cu SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania după mai bine de zece ani de tensiuni cu privire la programul nuclear iranian și un maraton diplomatic. 


Toți ceilalți semnatari pledează în favoarea acestui compromis, pe care îl consideră unul istoric, subliniind că Agenția Internațională pentru Energie Atomică a certificat cu regularitate respectarea de către Teheran a prevederilor textului destinat să garanteze caracterul non-militar al programului său nuclear. 


"Europenii au confirmat recent atașamentul lor față de menținerea și respectarea acestui acord", a subliniat Florence Parly, argumentând că acesta este un "factor de pace și de stabilizare într-o regiune foarte eruptivă". 


"Iranul este o putere care încearcă să-și exercite influența mult mai pe larg în regiune. De aceea este implicat în Siria", a adăugat ea. Or, "vecinătatea Iranului este o problemă pentru Israel, ceea ce a determinat recent Israelul să intervină militar pentru a lovi un anumit număr de ținte în Siria", a subliniat ministrul francez. "Se poate vedea că orice fel de escaladare care ar putea conduce Iranul să nu respecte acordul semnat, inclusiv de către SUA, nu poate fi decât un factor care agravează o situație deja foarte tensionată", a avertizat ea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0667 secunde