Performanță incredibilă. O femeie paralizată pilotează un avion cu puterea minții

130
Performanță incredibilă. O femeie paralizată pilotează un avion cu puterea minții - 3044-1425736566.jpg

Articole recomandate

Performanță incredibilă a unei femei paralizate din Statele Unite. Cu puterea minții, a reușit să controleze, într-un simulator de zbor, un avion militar F-35 și o aeronavă Cessna, în cadrul unui program experimental de robotică al Pentagonului, scrie realitatea.net.

Femeia a fost protagonista unei cercetări în domeniul semnalizării neuronalecare, un experiment științific care a durat doi ani. În anul 2012, ea a acceptat să i se implanteze electrozi pe creier pentru a putea controla un braț robotic și astfel să îndeplinească anumite sarcini, precum mâncatul sau simpla mișcare a degetelor. Acesta a fost însă doar primul pas. Cercetătorii au descoperit apoi că femeia reușea, în mod surprinzător, să-și controleze ambele brațe protetice, utilizând doar cortexul motor stâng, care în mod normal cotrolează motricitatea pe partea dreaptă, scrie scienceworld.ro. 



Jan Sheuermann, o persoană tetraplegică și pacientă-pionier într-un program experimental de robotică al Pentagonului, continuă să facă progrese uimitoare.

Femeia de 55 de ani a acceptat, în 2012, să i se implanteze electrozi pe creier pentru a putea controla un braț robotic. Mai recent, ea a pilotat un avion de vânătoare F-35 în cadrul unui simulator folosindu-și numai gândurile, au spus oficialii.

Scheuermann, care a paralizat cu ani în urmă din pricina unei boli genetice rare, a tolerat cele două implanturi din cortexul motor stâng "foarte bine", conform lui Arati Prabhakar, directoare a Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansate de Apărate (DARPA), permițându-i prelungirea participării în cadrul proiectului DARPA.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 17 Decembrie 2014
Stire din Cetățenești : Probleme cu îmbarcarea în avion
Pagina a fost generata in 1.028 secunde