Peste 60 de ţări se angajează să inverseze degradarea habitatelor naturale

196
Peste 60 de ţări se angajează să inverseze degradarea habitatelor naturale - 1-1601365751.jpg
Lideri din 64 de ţări şi Uniunea Europeană au semnat luni un angajament pentru inversarea pierderilor fără precedent la nivelul habitatelor naturale până în anul 2030, relatează agenţia DPA, citat Agerpres.


''Prin susţinerea acestui Acord pentru Natură ne angajăm nu doar la cuvinte, ci şi la acţiune semnificativă şi responsabilitate reciprocă pentru a aborda urgenţa planetară'', au convenit semnatarii.


''Ştiinţa demonstrează în mod clar că pierderea biodiversităţii, degradarea suprafeţelor terestre şi a oceanelor, poluarea, epuizarea resurselor şi schimbările climatice sunt accelerate într-un ritm fără precedent'', se mai arată în document.


''Această accelerare provoacă un prejudiciu ireversibil sistemelor noastre care susţin viaţa şi agravează sărăcia şi inegalităţile, precum şi foametea şi malnutriţia'', indică acordul.


Angajamentele includ plasarea biodiversităţii în centrul revenirii în urma crizei declanşată de noul coronavirus; susţinerea lanţurilor de aprovizionare durabile; stoparea activităţilor de pescuit nereglementate; eliminarea până în 2050 a scurgerilor de plastic în oceane; şi stoparea traficului ilicit de animale sălbatice.


Printre semnatari se numără preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson.


Însă, liderii unora dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial - Brazilia, China, India şi Statele Unite - nu au participat.


Acordul vine cu puţin timp înaintea unei reuniuni la nivel înalt a ONU pe tema biodiversităţii, organizată miercuri, considerată o oportunitate pentru lideri de a-şi spori angajamentele privind combaterea degradării mediului, notează DPA.


Angajamentul urmează publicării, la începutul acestei luni, a unui important raport al ONU, care a constatat că niciunul dintre cele douăzeci de obiective globale privind biodiversitatea, convenite cu zece ani în urmă şi având ca termen limită anul 2020, nu a fost pe deplin îndeplinit.


În luna mai 2021, convenţia COP15 pentru biodiversitate, care va avea loc la Kunming, în China, va conveni asupra unei strategii pe zece ani pentru stoparea distrugerii habitatelor naturale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1006 secunde