Polonia critică reintroducerea de către Danemarca a controalelor la frontiere

351
Polonia critică reintroducerea de către Danemarca a controalelor la frontiere - schengenache-1309965286.jpg
Premierul polonez Donald Tusk, a cărui țară a preluat președinția UE la 1 iulie, a criticat, ieri, decizia Danemarcei de a reintroduce verificările la frontiere în pofida faptului că este membră Schengen, relatează NewsIn.
Marți, guvernul conservator danez a ordonat poliției să efectueze verificări aleatorii la punctul de trecere cu Germania și Suedia pentru combaterea mai eficientă a infracționalității.
"Sunt împotriva barierelor impuse liberei circulații. Ceea ce a făcut Danemarca este îngrijorător pentru toți cei care cred acum că libera circulație poate fi restricționată și mai mult", a subliniat el.
Comisia Europeană și guvernul german au criticat planul, care, din punctul lor de vedere, ar putea reprezenta o încălcare a libertății de circulație în Schengen.
Copenhaga a dat asigurări că noile măsuri respectă acordul Schengen, care garantează trecerea liberă între 23 din cele 27 de state membre UE și trei țări din afara blocului european.
Călătorii normali, inclusiv turiștii germani care vor să meargă la Marea Nordului, nu vor fi afectați, au dat asigurări autoritățile daneze.
Însă ministrul german de Externe Guido Westerwelle a avertizat că noile controale ar "putea fi semn a ceea ce va urma în Europa". El a subliniat, însă, că prietenia germano-daneză nu este în pericol.
"Vrem granițe deschise, nu închise. Vrem să vedem mai mulți oameni și mai mult comerț peste graniță", a subliniat și șeful administrației landului federal Schleswig-Holstein, aflat la granița cu Danemarca, Harry Carstensen.
În total, numărul vameșilor danezi urmează să se dubleze pe termen lung, iar noi echipamente de supraveghere la graniță urmează să fie instalate.
Premierul Lars Lokke Rasmussen a fost supus unor presiuni pentru a introduce aceste măsuri din partea Partidului Poporului Danez, de extremă - dreapta. Formațiunea are 25 de mandate din totalul de 179 din Parlament și cooperează strâns că guvernul minoritar, deși nu va face parte din coaliție.
Măsurile ar putea fi retrase, dacă social - democrații, de opoziție, vor obține un rezultat bun la alegerile parlamentare din noiembrie.
Un sondaj recent îi plasează înaintea actualei coaliții de la putere în preferințele electoratului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3585 secunde