Premierul Turciei acuză Israelul că a organizat înlăturarea președintelui Egiptului

93
Premierul Turciei acuză Israelul că  a organizat înlăturarea președintelui Egiptului - 3318-1377119288.jpg

Articole recomandate

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, afirmă că Israelul se află în spatele planului care a condus la înlăturarea de la putere a președintelui islamist egiptean Mohamed Morsi.

"Știți ce se spune în Egipt, că democrația nu se bazează pe urne. Cine se află în spatele acestei situații? Israelul", a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan, la Ankara, în cursul unei reuniuni a formațiunii conservatoare din care face parte, Partidul pentru Dreptate și Dezvoltare (AKP).

"Ministrul israelian al Justiției și un intelectual evreu au afirmat înaintea ale-gerilor care au avut loc în Egipt în 2012: «Chiar dacă Frații Musulmani vor câștiga alegerile, nu vor fi învingători, pentru că democrația nu se bazează pe urne»", a adăugat Erdogan.

Egiptul traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe președintele islamist Mohamed Morsi. Organizația islamistă Frații Musulmani denunță o "lovitură de stat militară", organizând pro-teste zilnic, bilanțul de până acum al violențelor fiind de mii de morți.

v v v

Casa Albă a condamnat vehement declarațiile premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Israelul că a organizat demiterea președintelui Egiptului, Mohamed Morsi.

"Aceste declarații sunt foarte agresive, lipsite de fundament și false", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, referindu-se la premierul Turciei, un aliat al Statelor Unite.

Earnest a anunțat că preșe-dintele Barack Obama va discuta cu echipa sa de securi-

tate națională, despre ajutorul pe care Statele Unite îl oferă Egiptului.

"Nu a fost luată nicio decizie privind ajutorul de care beneficiază Egiptul", a precizat Earnest.

De altfel, Casa Albă a condamnat și arestarea lui Mohamed Badie, liderul suprem al mișcării islamiste Frații Musul-mani.

"Este vorba de o nouă acțiune a Guvernului interimar egiptean care nu respectă angajamentul în sensul unui proces de reconciliere și care intră în contradicție cu sistemul judiciar independent", a precizat Josh Earnest. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4149 secunde