Israelul se teme. Iranul deține un impresionant echipament nuclear

128
Israelul se teme. Iranul deține un impresionant echipament nuclear - iranprogramnuclear-1376846238.jpg

Articole recomandate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Iranul folosește 7.000 de noi centrifuge pentru programul său nuclear, dintre care o mie de tip nou, apelând la întărirea sancțiunilor și evocând "amenințări explicite cu operațiuni militare" pentru ca Iranul să cedeze asupra programului său nuclear. Iranul deține circa 18.000 de centrifuge dintre care peste 10.000 în activitate, a declarat sâmbătă Fereydoon Abbasi Davani, fostul șef al Organizației iraniene pentru energie atomică (OIEA), confirmând cifrele prezentate în luna mai de Agenția Internațională pentru Energie Atomică /AIEA/, informează AFP și AP. 

"La începutul lunii, dețineam 17.000 de centrifuge de primă generație, dintre care mai mult de 10.000 sunt în activitate și 7.000 gata să intre în activitate", a declarat Abbasi Davani, citat de agenția Isna, în timpul transferului de putere către Ali Akbar Salehi, numit de noul președinte Hassan Rohani la șefia OIEA.

"Circa 1.000 de centrifuge din a doua generație au fost de asemenea instalate și gata să intre în activitate", a adăugat el.

În mai, raportul AIEA evoca 17.600 centrifuge instalate, din care 16.590 de primă generație și 1.000 din a doua generație.

Iranul afirmă că face îmbogățire de uraniu de 5% și 20% în scopuri pașnice. Oficialii iranieni declară că îmbogățirea uraniului la 20% este destinată producției de combustibil pentru reactorul de cercetare și medical de la Teheran. Dar Israelul, considerat singura putere nucleară din regiune, și țările occidentale acuză Iranul că încearcă să obțină arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 August 2013
Stire din Actual : Iranul are un nou președinte
Pagina a fost generata in 0.6369 secunde