Concurs Prețul produselor agro-alimentare saltă pe ritmul cursului valutar

1780

Articole de la același autor

Piața agro-alimentară a Constan-ței se numără printre cele mai scumpe din România. Multe dintre produsele comercializate la malul mării se vând la prețuri mai înalte decât în alte județe.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, prețurile de vânzare cu amănuntul ale principalelor produse din piețele și târgurile țării sunt următoarele:
- grâu: între 0,6 și 1,6 lei/kg (la Constanța 1 – 1,2 lei/kg);
- orz: între 0,5 și 1,5 lei/kg (la Constanța 0,8 – 1 lei/kg);
- porumb: între 0,4 și 1,5 lei/kg (la Constanța 1 – 1,5 lei/kg);
- cartofi: între 0,4 și 2,5 lei/kg (la Constanța 0,9 – 1,8 lei/kg);
- fasole boabe: între 3 și 7 lei/kg (la Constanța 4,5 – 6 lei/kg);
- varză: între 1 și 3,5 lei/kg (la Constanța 1 – 1,8 lei/kg);
- ceapă: între 1,2 și 3 lei/kg (la Constanța 1,2 – 2 lei/kg);
- morcovi: între 1 și 3,5 lei/kg (la Constanța 1,7 – 2 lei/kg);
- mere: între 1 și 5,5 lei/kg (la Constanța 2 – 3 lei/kg);
- pere: între 2 și 8 lei/kg (la Constanța 2,5 – 4,5 lei/kg);
- carne porc în viu: între 2,5 și 7,5 lei/kg;
- carne vită în viu: între 2 și 8 lei/kg;
- carne pasăre în viu: între 4 și 10 lei/kg;
- carne tăiată carcasă porc: între 5 și 14 lei/kg (la Constanța 11 – 13 lei/kg);
- carne tăiată carcasă vită: între 4 și 17 lei/kg (la Constanța 10 – 12 lei/kg);
- carne tăiată pasăre: între 5 și 15,7 lei/kg (la Constanța 7 – 9 lei/kg);
- lapte: între 1,3 și 4 lei/kg (la Constanța 1,8 – 2,2 lei/kg);
- brânzeturi proaspete: între 4,5 și 15 lei/kg (la Constanța 6 – 7 lei/kg);
- smântână: între 5,5 și 12 lei/kg (la Constanța 6 – 7 lei/kg);
- telemea: între 6,5 și 15 lei/kg (la Constanța 7 – 10 lei/kg);
- ouă: între 0,35 și 1 lei/buc (la Constanța 0,35 – 0,45 lei/kg).

Prețurile de achiziție en-gros au următoarea variație;
- grâu: între 0,5 și 1,1 lei/kg;
- orz: între 0,45 și 1 lei/kg;
- porumb: între 0,5 și 1,1 lei/kg;
- orzoaică: între 0,45 și 1 lei/kg;
- fasole boabe: între 2,5 și 6 lei/kg;
- rapiță pentru ulei: între 0,65 și 1,15 lei/kg;
- floarea soarelui: între 0,8 și 1,6 lei/kg;
- soia: între 0,6 și 1,3 lei/kg;
- lucernă fân: între 0,2 și 0,9 lei/kg.
Datele relevă un fapt îngrijorător: prețurile hranei animalelor (fân, porumb, orz și orzoaică) aproape le-au ajuns din urmă pe cele ale cărnii și laptelui.
Piața agro-alimentară, mai cu seamă cea constănțeană, se bazează pe importuri masive. Acestea sunt cele ce dictează prețurile din România. Concurența importurilor îi împiedică pe producătorii interni să ridice prețurile, în ciuda faptului că ei se agită și lansează avertismente peste avertismente. Factorul hotărâtor care influențează creșterea generală a prețurilor din țară este deprecierea leului în raport cu monedele în care se fac importurile (euro și dolar). De la începutul anului, leul s-a depreciat cu 4,78% față de moneda europeană și cu 5,15% față de cea americană, iar această evoluție s-a reflectat în mercurial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0599 secunde