Prezentatorul şi scriitorul Bernard Pivot a murit

386
Prezentatorul şi scriitorul Bernard Pivot a murit - bernard-pivot-1715006968.jpg

Articole de la același autor

Prezentatorul şi scriitorul Bernard Pivot, care a făcut milioane de francezi să citească datorită emisiunii sale "Apostrophes", a murit luni la vârsta de 89 de ani, a anunţat fiica sa Cécile Pivot pentru AFP.


Bernard Pivot, rămas în amintire cu o carte în mână şi cu ochelarii în cealaltă, a prezentat şi emisiunea "Bouillon de culture" şi, începând din 1985, a organizat Dicos d'or, un campionat de ortografie care a devenit rapid internaţional.
S-a alăturat Academiei Goncourt în 2004, a devenit preşedintele acesteia în 2014 şi a demisionat la sfârşitul anului 2019.


Bernard Pivot, care a împlinit duminică 89 de ani, a conceput ideea de "Apostrophes" în 1974. Prima ediţie a fost difuzată pentru prima dată la televiziunea publică la 10 ianuarie 1975.
Această emisiune, pe care a prezentat-o în direct, după Concertul pentru pian nr. 1 de Rachmaninov, era de neratat în serile de vineri. Se râdea mult, era o rivalitate de spirit, fumat şi băutură, insulte şi săruturi. Publicul o adora, iar vânzările de cărţi urmau.


"Apostrophes" a durat cincisprezece ani, din 1975 până în 1990, şi a fost urmărit de milioane de telespectatori. Iar unele extrase sunt încă un mare succes pe internet, potrivit news.ro


Aşa că, atunci când în ianuarie 2020 a apărut afacerea în care a fost implicat scriitorul Gabriel Matzneff, un autor care s-a bucurat de multă îngăduinţă în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu fete minore, o emisiune din martie 1990 în care scriitorul era invitat a fost mult revizuită.


"Astăzi, moralitatea este mai presus de literatură. Din punct de vedere moral, este un pas înainte", s-a apărat Bernard Pivot.


După sfârşitul emisiunii, el a creat "Bouillon de culture", tot pe serviciul public, cu atribuţii mai largi decât cărţile.


Născut la Lyon (centrul-est al Franţei) la 5 mai 1935, Bernard Pivot era cunoscut şi ca un cunoscător de vinuri şi fan al fotbalului, în special al echipei AS Saint-Etienne.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8147 secunde