Primăria Constanța a vândut faleza cu tot cu drumul de acces

1661

Articole de la același autor

Mai mulți constănțeni din cartierul Faleză Nord ne-au reclamat faptul că o nouă construcție de pe faleza constănțeană a blocat calea de acces. "Ca să ajungem la capătul de linie al tramvaiului 102 trebuie să ocolim tot cartierul. Au închis complet accesul.
S-au montat panouri de scânduri și văd că se sapă la buza malului", ne-a mărturisit Traian M.

Într-adevăr, săptămâna trecută, se lucra de zor la un gard situat la aproximativ la un metru distanță de malul falezei abrupte. Alți muncitori se ocupau de finisajele vilei situate la capătul străzii Răchitași. I-am întrebat dacă există vreun șef de șantier de la care să putem lua câteva informații. Nu ni s-a răspuns. Am dat ocol casei în construcție, poate - poate vom descoperi un panou informativ care trebuie să fie montat obligatoriu lângă o nouă construcție. Nici de data asta nu am avut mai mult succes.
Panourile de lemn care blocau trecerea pe faleză dispăruseră și ele. "Noi le-am spus oamenilor să nu treacă pe aici, că sunt în pericol, dar tot ei se duc la Poliție pe urmă"- s-au plâns muncitorii.
O scară sprijinită de gard făcea imposibil accesul spre cartierul de blocuri. O bunică și nepotul ei au făcut cale întoarsă neîndrăznind să se aventureze pe buza prăpastiei. "Avem probleme cu micuțul și trebuie să facem plimbări multe pe faleză" - ne-a mărturisit femeia. Pe viitor va trebui să ocolească tot cartierul până să ajungă pe faleză.
După o inspecție fulger a inspectorilor Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) a apărut și un panou informativ. "Probabil l-au ascuns ca să nu se răzbune vecinii", consideră Radu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța.
Construcția s-a realizat în baza autorizației nr. 1221/12.06.2006 eliberată de Primăria Constanța pe numele Marius și Doina Catrinoiu. Contactat telefonic, proprietarul ne-a spus că deține act de proprietate pentru teren de patru ani și că până să îngrădească zona oamenii "treceau pe terenul meu".
În legătură cu blocarea căii de acces, Damian spune că "De principiu, drumul nu se poate bloca, însă dacă în planul de dezvoltare nu figurează că în zona respectivă există o stradă, o alee, ceva, se poate construi oriunde".
Din punctul de vedere al inspectorilor, o nouă construcție realizată pe faleză nu face decât să consolideze malul, în cazul în care soluția aleasă este una bună, însă, spune Niculae Ciocănel, inspector general teritorial în cadrul ISC, "Este posibil ca, în urma infiltrațiilor din pânza freatică, să aibă loc o alunecare de teren".
Aceste lucruri nu au fost luate în calcul de către Primăria Constanța atunci când a vândut terenurile de pe faleză, nici atunci când a eliberat act de proprietate pentru terenuri care reprezentau loc de trecere pentru constănțeni. Așa înțelege Radu Mazăre să se preocupe de soarta constănțenilor.
Mai mult decât atât, în zonă nu a existat un plan urbanistic zonal, realizându-se câte un plan urbanistic de detaliu pentru fiecare construcție. Însă, spune Niculae Ciocănel, într-o ședință de consiliu local de la sfârșitul anului 2007, toate planurile de detaliu au fost cuprinse într-un plan urbanistic zonal. Este vorba de 281 de construcții din cartierul Faleză Nord.

Construcție de șase etaje pe faleză
Dacă unii se plâng că li s-au blocat căile de acces, alții reclamă faptul că noile construcții care se realizează pe faleză afectează structura de rezistență a propriilor case. Asociațiile de proprietari FZ 14, scara A, și FZ 14, scara B, de pe strada Pescarilor ne-au sesizat asupra faptului că în fața blocurilor, exact pe povârnișul dinspre mare, s-a turnat fundația pentru o construcție formată din șase etaje, care, spun ei, prezintă un real pericol pentru stabilitatea și siguranța locuințelor. "Nu se respectă distanța dintre clădiri care ar trebui să fie mai mică sau egală cu înălțimea clădirilor din jur. S-a săpat o groapă pentru fundație chiar în malul abrupt al falezei, la o distanță față de plajă de 10 -15 metri. Această groapă este foarte mare și foarte adâncă, cam 17 metri. Groapa este poziționată la 7 metri distanță de blocurile noastre și se sapă mai jos decât fundația noastră. Este pusă în pericol rezistența mecanică a blocurilor" - se plâng oamenii.
Conform panoului, destinația construcției de pe faleza constănțeană este de clădire apartamente, beneficiar fiind SC Nitalexil SRL. Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire 1915 pe data de 8 octombrie 2007, urmând ca lucrarea să fie terminată în octombrie 2010.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9894 secunde