R.Erdogan către SUA: Noi v-am dat toți teroriștii pe care i-ați cerut

242
R.Erdogan către SUA: Noi v-am dat toți teroriștii pe care i-ați cerut - erdogan-1468754544.jpg

Articole recomandate

A fost noapte albă în Istanbul pentru mii de oameni acre au ieșit în stradă să se bucure de eșecul loviturii de stat pusă la cale de o grupare a Armatei. Președintele turc Recep Erdogan a făcut apel la omologul său american, Barack Obama pentru extrădarea lui Fethullah Gulen, suspectat de Ankara că s-ar afla în spatele puciului. Din Statele Unite, de unde locuiește, clericul lansează însă o nouă ipoteză - acțiunile violente de la Istanbul și Ankara ar fi putut fi regizate.



Bilanțul puciului eșuat este sumbru: 265 de oameni, majoritatea civili, și-au pierdut viața în timpul confruntărilor de stardă, iar peste 1.400 de persoane au fost rănite. De asemena aproape trei mii de de militari - unii de rang înalt, au fost arestați și aproximativ 2.800 de judecători și procurori au fost reținuți.

Piața Taksim a fost din nou plină de oameni. Turcii au ieșit din case să se bucure de eșecul loviturii de stat încercate de o facțiune din cadrul forțelor armatelor. Mii de oameni s-au strâns în jurul monumentului dedicat fondării Republicii Turce, au fluturat steaguri și au scandat lozinci, transmite Digi24.ro.

Militarii care au pus la cale puciul sunt suspectați de Ankara că sunt loiali lui Fethullah Gulen, un cleric musulman turc de 75 de ani care locuiește în Statele Unite. Bărbatul a fost un aliat de nădejde al lui Recep Erdogan, pe care l-a ajutat să-și consolideze puterea, dar acum cei doi sunt dușmani declarați. Președintele turc a făcut apel la Barack Obama pentru extrădarea lui Fethullah Gulen.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: "Fac apel la SUA, dacă suntem parteneri strategici, dacă suntem parteneri model, îndepliniți cererea noastră pentru că noi v-am dat toți teroriștii pe care i-ați cerut."

De altfel, în Statele Unite, câțiva susținători ai lui Recep Erdogan chiar au demonstrat în fața casei clericului și i-au cerut acestuia să plece din America. Dar Fethullah Gulen spune că nu a avut nimic de-a face cu lovitura de stat eșuată, mai ales că a avut de suferit la precedentele implicări ale militarilor în politica turcă. Dimpotrivă, afirmă că puciul ar fi putut fi regizat chiar din Turcia!

Fethullah Gulen, cleric: "Este o șansă mică, este o posibilitate, că ar putea fi un puci regizat și că ar fi menit pentru alte acuzații. Las o portiță deschisă pentru această posibilitate."

Statele Unite s-au arătat dispuse să ajute Turcia în investigație. Dar John Kerry i-a transmis ministrului turc de Externe că orice insinuare sau reclamație făcută în spațiul public, despre implicarea Washingtonului în puciul eșuat, este complet falsă și dăunătoare relațiilor bilaterale turco-americane.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8889 secunde