Reacția Coreei de Nord după incidentul maritim din Marea Galbenă

166
Reacția Coreei de Nord după incidentul maritim din Marea Galbenă - coreea-1464419071.jpg

Articole recomandate

Coreea de Nord a reacționat, sâmbătă, după ce marina sud-coreeană a tras tiruri de somație împotriva a două vase nord-coreene, care se aflau în apropierea frontierei marine din Marea Galbenă. Astfel, autoritățile de la Seul au fost amenințate cu "lovituri nemiloase de represalii", informează AFP, citat de Agerpres.

Statul Major al armatei populare nord-coreene a avertizat, într-un comunicat, că marina militară nord-coreeană va deschide de acum focul fără avertisment împotriva oricărei nave sud-coreene care va pătrunde "chiar într-un spațiu de 0,001 mm" în zona de frontieră contestată.



O navă militară sud-coreeană a efectuat tiruri de somație, vineri, pentru a aduce la ordine o navă de patrulare și un vas de pescuit nord-coreene care depășiseră frontiera maritimă occidentală între cele două țări, potrivit Seulului. De fapt, această frontieră nu este recunoscută de Phenian care afirmă că ea a fost trasată unilateral de Națiunile Unite în urma Războiului Coreii (1950-1953).

Statul Major nord-coreean a pretins Seulului scuze pentru ceea el consideră a fi o "imprudentă provocare militară" care aduce regiunea "în pragul exploziei", mai precizează sursa citată. Astfel, în cazul unui nou incident, sud-coreenii "vor trebui să fie conștienți că vor face față loviturilor noastre nemiloase de represalii, indiferent când și indiferent cum".

Cele două tabere denunță frecvent incursiuni efectuate de una și de alta și confruntări limitate s-au produs în 1999, 2002 și 2009. În urmă cu o săptămână, Coreea de Nord a cerut în urmă cu o săptămână Coreii de Sud să accepte propunerea conducătorului său Kim Jong-Un de a angaja convorbiri militare pentru a calma tensiunile exacerbate de cel de-al patrulea test nuclear al Phenianului în ianuarie.

Coreea de Sud insistă ca Nordul să facă un pas concret pe calea denuclearizării înainte de a se angaja într-un dialog cu regimul nord-coreean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1533 secunde