Președintele Coreei de Sud lansează un apel Washingtonului:

"Reduceți exigențele față de Phenian!"

139

Articole recomandate

Președintele sud-coreean Moon Jae-in a îndemnat, ieri, Statele Unite ale Americii să reducă nivelul exigențelor pentru începerea discuțiilor cu Phenianul, declarația intervenind în contextul în care consilieri ai săi s-au întâlnit cu un general nord-coreean pentru a analiza modalitățile de diminuare a tensiunilor, relatează agenția France Presse, consultată de Agerpres.

Moon Jae-in a făcut totul pentru ca Jocurile Olimpice care tocmai s-au încheiat la PyeongChang să fie cele ale Păcii în peninsulă. Acestea au permis un început remarcabil de detensionare între cele două Corei, notează agenția de presă franceză.

Coreea de Nord a profitat de eveniment pentru a lansa o ofensivă de șarm prin trimiterea nu doar a unei delegații de sportivi la Jocurile Olimpice, ci și a unor grupuri de artiști și majorete.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un și-a trimis chiar sora la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, iar la închiderea lor, pe generalul Yong Chol. Dar delegația nord-coreeană nu a avut niciun contact cu reprezentanți americani și Washingtonul și-a înăsprit, vineri, măsurile de represalii împotriva Phenianului, din cauza dezvoltării programelor sale nuclear și balistic, interzise de Consiliul de Securitate al ONU. În acest context, președintele american Donald Trump a estimat că acestea sunt sancțiunile cele mai grele impuse vreodată unei țări.

"Cred că SUA trebuie să-și reducă nivelul exigențelor pentru desfășurarea discuțiilor și că Nordul trebuie să-și arate hotărârea de a trece la denuclearizare", a declarat Moon, în cadrul unei întâlniri cu Liu Yandong, emisarul chinez la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice.

"Este important ca SUA și Coreea de Nord să se așeze împreună la masa negocierilor cât mai curând posibil", a afirmat președintele Coreei de Sud, cerând Beijingului să depună eforturi în acest scop.

În cadrul întâlnirii sale cu Kim Yong Chol, liderul politic sud-coreean a lansat un apel Phenianului să accepte un dialog cu Washingtonul cât mai curând posibil.

Conform Seulului, generalul nord-coreean ar fi exprimat dorința Phenianului de a discuta cu Statele Unite. Dar SUA au exclus orice negociere cu Coreea de Nord atât timp cât nu ia măsuri concrete pe calea denuclearizării. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2585 secunde