Calculatorul care decide viitorul

Concurs Repartizarea computerizată masacrează valoarea concursului de admitere

998

Articole de la același autor

Zilele acestea, în familiile în care se găsesc absolvenți de gimnaziu, tensiunea atinge cote maxime, întrucât a venit momentul completării fișei de admitere.

Și cum persistă zvonul că la tezele cu subiect unic s-a copiat în draci, încordarea atinge cote paroxistice. Nu va dura mult și vom putea observa valoarea celor care au venit cu note "umflate" de la o școală cu mai puține pretenții, dar s-au trezit într-un liceu cu exigențe.
Contestată vehement, mai ales de conducerile unităților liceale care țin la prestigiul format de-a lungul a zeci de generații de absolvenți cu "ștaif", repartizarea se va face ordonând candidații descres-cător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opțiunile exprimate.

Detalii tehnice de care merită să țineți cont
Media de admitere se calculează conform formulei (TU+ABS)/2=MA.
TU = media generală obținută la tezele cu subiect unic (pentru absolvenții de până în anul 2003 inclusiv, media de la tezele cu subiect unic se înlocuiește cu media de la examenul de capacitate, iar pentru absolvenții din perioada 2004-2007 se va înlocui cu media de la testele naționale); ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a; MA = media de admitere.
Sfaturi pentru completarea fișei de admitere: #Țineți cont de mediile de admitere din anii precedenți pentru a vă calcula șansele de intrare la fiecare dintre opțiunile exprimate # Chiar dacă nu sunteți siguri că media vă permite, completați pe primele locuri opțiunile pe care le doriți cel mai mult # Nu completați o opțiune nedorită înaintea unei opțiuni dorite, ci mai bine încheiați cu ele # Pentru fiecare elev, se caută prima opțiune de pe lista unde mai sunt locuri libere și elevul este repartizat la acea opțiune# Completarea unui număr mare de opțiuni pe fișa de admitere nu poate dăuna în nici un fel, în schimb un număr mic poate diminua șansele de a fi admis.
S-au întâmplat cazuri în care, din cauza insuficienței opțiunilor exprimate de elev, acesta să rămână nerepartizat și să participe la o sesiune organizată ulterior, numai pe locurile rămase libere.
Oare ce-o fi de preferat? Să te-arunce calculatorul în cine știe ce școală profesională sau mai bine să rămâi nerepartizat?

Mediile de admitere în sesiunea 2007
Conform statisticilor, s-a constat că, de la un an la altul, mediile de admitere sunt sensibil mai mari, de aceea mediile pe care le publicăm aici sunt pur orientative.
În timp ce la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", specializarea matematică-informatică (bilingv) s-a intrat cu 9,81 (engleză) sau cu 9,40 (franceză), la aceeași secție a Liceului Teoretic "Ovidius" media de admitere a fost 9,65, la Liceul Teoretic "Traian" - 9,47, iar la Colegiul Național "Mihai Eminescu" - 9,21. Ultima medie de admitere la nivelul de învățământ liceal în municipiul Constanța a fost de 7,27 la secția resurse naturale și protecția mediului de la Colegiul Tehnic "Pontica".
Elevii care au obținut media 7,04 anul trecut au intrat la specializarea electric a Școlii de arte și meserii din cadrul Grupului Școlar Industrial de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța.
La adresa http://www.isjcta.ro/ isj/imagesstories 5_MEDIA%20ADMITERE_2007.pdf veți putea găsi lista completă a mediilor de admitere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.876 secunde