România/Schengen: Criminalitatea nu poate fi niciodată oprită prin închiderea frontierelor

377
România/Schengen: Criminalitatea nu poate fi niciodată oprită prin închiderea frontierelor - schengen118262700-1316002823.jpg
Criminalitatea nu poate fi niciodată oprită prin închiderea frontierelor, iar într-o Europă unită trebuie să întărim cooperarea între poliție și justiție, a declarat pentru Agerpres eurodeputata germană Birgit Sippel (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților - S&D), ca răspuns la o întrebare privind reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din această lună, în care se va discuta aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

"Potrivit majorității europarlamentarilor, România a îndeplinit criteriile tehnice și juridice pentru aderarea la spațiul Schengen și ar trebui să fie primită fără întârziere. Într-un mesaj clar către Consiliu, ei (n.r. - europarlamentarii) au spus că trebuie evitate standardele duble. Nu există niciun motiv pentru care cetățenilor români nu ar trebui să li se permită să călătorească liber în zona fără controale la frontieră", a declarat eurodeputata germană, membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din PE.

Birgit Sippel a reamintit că, totuși, aderarea României la spațiul Schengen întâmpină obstacole din partea Franței, Germaniei și Olandei, 'care menționează eșecul României și Bulgariei în implementarea reformelor judiciare cerute prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)'. "Crima organizată, traficul cu ființe umane și corupția au fost chestiuni ridicate de unii europarlamentari, însă majoritatea au insistat că acestea nu sunt criterii Schengen, spunând că au încredere în aderarea acestor țări la zona fără controale la frontieră. Un lucru este clar: criminalitatea nu poate fi niciodată oprită prin închiderea frontierelor. Într-o Europă unită trebuie să întărim cooperarea între poliție și justiție și să creăm standarde comune. Acest lucru este mai important decât să ridicăm din nou granițe populiste interne în Europa", a mai afirmat Birgit Sippel.

"Următoarea dată posibilă pentru aderare este septembrie, însă ambasadorul Franței la București a indicat că sfârșitul lui 2012 este cea mai rapidă dată posibilă pentru aderare. La 23 septembrie 2011, miniștrii de interne vor lua poziție în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen. O aderare în două etape depinde de diversele evoluții din aceste țări", a subliniat eurodeputata germană.

Reuniunea Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene va avea loc la 22 și 23 septembrie la Bruxelles, unde este de așteptat să se ia o decizie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Ministrul administrației și internelor Traian Igaș a declarat săptămâna trecută la Bruxelles că România așteaptă cu interes reuniunea Consiliului JAI și că speră să fie luată o decizie privind aderarea țării noastre și a Bulgariei ca membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4083 secunde