Concurs Rusia, una dintre prioritățile UE în mandatul președinției spaniole

378
Rusia, una dintre prioritățile UE în mandatul președinției spaniole - 5adc3ad31cc0aa43aaab7f4e75a9f00d.jpg

Articole recomandate

Șeful Guvernului spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero, a dat asigurări ieri că va fi scrisă o nouă etapă a relațiilor ruso-europene în timpul președinției spaniole a UE, din 2010, relatează AFP.
"Misiunea noastră, în timpul preșe-dinției spaniole, este să deschidem o etapă nouă în relațiile dintre UE și Rusia", a declarat el în cursul unei reuniuni cu președintele rus Dmitri Medvedev, în marja unei conferințe organizate la Iaroslavl, localitate situată la 300 de kilometri de Moscova.
"Vom face tot posibilul pentru a exista mai multă înțelegere reciprocă, cooperare și încredere reciprocă", a adăugat el.
Securitatea reprezintă una dintre mizele majore ale acestei relații. "Avem provocări foarte mari în față. Răspundem împreună de securitatea internațională", a subliniat Zapatero.
Medvedev s-a declarat nerăbdător să lucreze cu președinția spaniolă în primul semestru din 2010. "Sunt sigur că vom putea merge mai bine înainte în relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia", a afirmat el.
Moscova are relații conflictuale cu Suedia, care va ceda la 1 ianuarie președinția UE Spaniei. Stockholmul critică încălcările drepturilor omului în Rusia, pledează pentru dezvoltarea relațiile dintre UE și fostele republici sovietice și întârzie aprobarea traseului gazoductului North Stream prin apele sale teritoriale.
Relațiile cu Rusia vor avea un "caracter prioritar" în timpul președinției spaniole a UE, a spus recent o sursă apropiată Guvernului spaniol, subliniind că Madridul vrea să facă din Moscova un  partener strategic.
Zapatero l-a întâlnit pe Medvedev în cursul unei vizite oficiale a acestuia la Madrid, care a marcat apropierea dintre cele două țări și a permis semnarea mai multor acorduri, în special în domeniul energetic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
Stire din Actual : Vladimir Voronin a trecut în opoziție
Pagina a fost generata in 2.1924 secunde