Pe cea mai mare suprafață de cercetare de la Tomis

Concurs Schelete umane vechi de peste 2.000 de ani au ieșit la lumină

634

Articole de la același autor

În spatele Teatrului de Stat Constanța, pe șantierul deschis odată cu demararea lucrărilor de construcție la noul sediu al Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, au ieșit la lumină dovezi arheologice din mai multe perioade ale istoriei tomitane.

O evoluție în timp din care au rămas astăzi mărturie ziduri de incintă, multe obiecte de ceramică, dar chiar și necropole intacte - suprinzător într-o zonă intens afectată de ample lucrări de construcție în special în epoca modernă.
Arheologul Constantin Băjenaru, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ne-a prezentat noile descoperiri ieșite la lumină într-un timp de doar o lună. Cu foarte multă atenție și migală, cu pensule și lopeți de mici dimensiuni, s-a conturat istoria locală din mai multe epoci.
"Este vorba despre cea mai mare suprafață de cercetare de la Tomis, aproximativ 1.000 de mp și ne așteptam la multe dovezi istorice în această parte a orașului", ne-a explicat Constantin Băjenaru.
Prima dată au ieșit la lumină urme de locuire din secolele IV - VI din epoca romano-bizantină, o parte din cartierul care se afla în imediata apropiere a zidului de incintă și de apărare a cetății - vizibil și astăzi în Parcul Arheologic.
Apoi, sub aceste nivele de locuire din epoca romană târzie, a apărut un strat foarte gros de nivelare - așternut la sfârșitului secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea, din epoca lui Dioclețian.
Exact același perimetru a fost însă, în antichitate, și necropolă, datând începutul epocii elenistice până la începutul secolului I. "Am descoperit opt morminte ale acestei necropole, morminte de inhumație, cu schelete umane. Însă a ieșit la lumină și un mormânt elenistic de incinerație, unde a fost ars un schelet, în acest loc găsindu-se și vase întregi, monede grecești, parte a obiceiurilor de inhumație ale perioadei istorice", a completat Constantin Băjenaru.
Cercetările continuă și, potrivit arheologului, descoperirile vor fi la fel de importante, mai ales că zona este bogată în vestigii, la doar o sută de metri de acest perimetru descoperindu-se, cu decenii în urmă, cel mai mare tezaur de sculpturi de la Tomis.
Arheologii Laurențiu Cliante și Tiberiu Potârniche mai fac parte din echipa de specialiști care se ocupă de săpăturile de salvare, alături de studenți de la Facultatea de Istorie a Universității "Ovidius", care s-au oferit voluntar pentru această lucrare, datorită importanței și ineditului ei. "Au ce vedea și învăța", ne-a explicat arheologul Constantin Băjenaru.
De menționat faptul că mâna de lucru la această săpătură de salvare este oferită de...deținuți. Am aflat că își fac treaba conștiincios și sunt păziți bine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5355 secunde