Școlile constănțene caută directori pentru 2.500 lei pe lună

407

Articole de la același autor

Anul trecut, asistam la stoparea pe criterii politice a carierelor a unei treimi din cei 150 de directori ai instituțiilor de învățământ constănțean. La vremea respectivă, inspectorul școlar general Marian Sârbu, numit la rându-i pe același principiu "sănătos", a se citi culoarea politică, afirma că respectivii au dat dovadă de inabilități manageriale.

De astăzi și până pe 14 noiembrie, au loc evaluările a 69 de directori care și-au depus dosarele pentru ocuparea posturilor scoase la concurs. Statistic vorbind, există 95 de posturi de directori și 10 de directori adjuncți, dintre care 73 în mediul urban și 32 în mediul rural, dar la care, inițial, nu se prezentaseră decât 72 de candidați. În urma evaluării efectuate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, trei dosare au fost respinse.
Tehnic, ei au de susținut două probe: prima constă în evaluarea CV-ului depus, iar cea de-a doua presupune: evaluarea competențelor de comunicare într-o limbă de circulație internațională; evaluarea cunoștințelor de legislație școlară și de management educațional și, poate cel mai important în opinia noastră, evaluarea calității proiectului de dezvoltare instituțională, respectiv viziunea personală a ceea ce intenționează să facă pentru creșterea prestigiului instituției.

"Un salariu de maxim 25 milioane lei"
Unul dintre directorii "masacrați" în urmă cu un an și care concurează zilele acestea este prof. Alexandru Bujeniță, de la Liceul Teoretic "Ioan Cotovu", Hârșova: "Mă duc pentru că nu mi-e frică, dar sper să nu mai primeze decizia politică, așa cum știți bine că s-a întâmplat cât a fost Adomniței, care a făcut numai numiri". Ne-a declarat că de șapte ani încoace a urmat tot soiul de cursuri de perfecționare, ba mai mult este și consilier local și se bucură și de oarecare apreciere și pe această latură. Cât privește salarizarea… "vă spun sincer că, după 30 de ani vechime și cu o gradație de merit, e posibil să se ajungă la 25 milioane lei. Pentru că ce pierzi pe o parte, respectiv dirigenția și plata cu ora, primești ca indemnizație de conducere".

Prea multe instituții cu conducere… delegată
După cum lesne se poate socoti, dacă din cele 105 posturi scoase la concurs scădem cei 69 de candidați, cu toate că la unele instituții candidează doi pe un loc, constatăm că foarte multe instituții, în special din mediul rural și în mod deosebit grădinițe, rămân cu conduceri delegate. Așadar, încă un an, actualii directori din Ion Corvin, Dorobanțu, Ghindărești, școlile 1 și 2 Cernavodă, Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu, Grup Școlar "Ion Bănescu" Mangalia și multe altele vor conduce cu delegație. Oare aceștia așteaptă să vadă încotro se îndreaptă viitorul Guvern cu privire la cei 50 la sută majorare salarială? Pentru că atunci altele ar fi datele problemei pentru un post de conducere care presupune atât de multă birocrație încât job-ul de director în învățământ se aseamănă mai mult cu cel al unui conțopist în veșnică reactualizare a hârțogăraiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8301 secunde