Un experiment mondial în viziune mircistă

1027

Articole de la același autor

Acum o lună, portalul de actualitate științifică www.StiintaAzi.ro lansa, imediat după inaugurarea celui mai mare accelerator de particule din lume, un concurs de eseuri pentru liceeni despre celebrul experiment științific din istoria omenirii (Large
Hadron Collider – LHC, de la CERN). Adrian Buzatu, fondatorul și coordonatorul portalului, afirma că s-au primit peste șaptezeci de eseuri, de la Colegiul Național "Elena Ghiba Birta" din Arad; Liceul "Grigore Moisil" din Timișoara; Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța și Colegiul Național "Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila, dar și câteva din Republica Moldova, chiar de la elevi de clasa a șasea.
Premiul I și l-au adjudecat doi câștigători: Adrian Velicu (Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța, profesor Ion Băraru) și Andrei Alexandru Tiba (Colegiul Național de Artă "Ion Vidu" din Timișoara, profesor Patricia Vlad). Ozgur Osman (Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța, profesor Ion Băraru) și Sebastian Vleja (Liceul de informatică "Grigore Moisil" din Timișoara, profesor Gheorghe Lipovan) au câștigat premiul II. Eseurile câștigătorilor, dar și mai multe detalii despre organizator și concurs găsiți la adresa www.StintaAzi.ro.
Premiul special al juriului i-a fost acordat lui Mihai Roman, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", din Constanța. "În viziunea noastră, este cel mai frumos eseu din întregul concurs. Este un eseu despre fizica particulelor, în general, și despre bozonul Higgs în particular. Însă, din păcate, nu este un eseu despre LHC, așa cum se cerea la concursul nostru", a declarat Adrian Buzatu.

"Cuget Liber" aduce vești bune
În momentul în care l-am contactat telefonic, prof. Ion Băraru ne-a mărturisit că nu aflase rezultatele concursului. "Cei trei sunt elevi în clasa a XI-a C. Mihai și Ozgun sunt olimpici la fizică, iar Adrian este informatician. Luna trecută, când
le-am vorbit despre acest subiect care a încins o lume întreagă, foarte mulți s-au arătat interesați de el, motiv pentru care le-am propus să participe la concursul de eseuri lansat pe internet. Vă mulțumesc pentru vestea bună!".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6537 secunde