Concurs Școlile se deschid pe 15 septembrie, cu sau fără autorizație

486

Articole de la același autor

Palatul Copiilor a găzduit, ieri, o ședință de lucru prezidată de prefectul Dănuț Culețu, Elena Frâncu, directorul Direcției pentru Sport a județului Constanța, cpt. Ciprian Petroșanu, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi, insp. șef. Niculai Coman, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dr. Mihaela Dinisov, reprezentând Autoritatea de Sănătate Publică Județeană Constanța, Olga Duțu, rectorul Universității "Spiru Haret" Constanța, Daniel Nedelcu, șeful departamentului Inspecției pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, Mircea Vrană, inspectorul general adjunct și Marian Sârbu, inspectorul general școlar.
Directorii de unități de învățământ au fost prezenți la acțiune pentru a lua cuvântul în ceea ce privește problemele cu care se confruntă instituțiile pe care le conduc, cu doar o săptămână înainte de începerea școlilor. Principalele teme de discuții au fost reabilitarea și reparațiile școlilor, stadiul aprovizionării cu combustibil, stadiul de securitate și asigurarea personalului didactic. Acest ultim punct a fost unul fierbinte, în sensul în care celor de la prezidiu li s-a adus la cunoștință că există o lipsă de cadre didactice pentru limba engleză, educație fizică și informatică, fapt semnalat de reprezentantul Liceului Teoretic "Mihail Kogălniceanu". Exame-nele de titularizare de anul acesta, desfășurate pe 16 iulie, respectiv 22 august, nu au asigurat, se pare, domeniile informatică, electronică și electrotehnică, după cum a informat insp. Mircea Vrană. În schimb, concurența cea mai mare s-a înregistrat la istorie, geografie și biologie. În perioada 8 - 9 septembrie se desfășoară testele pentru ocuparea posturilor didactice pentru suplinitori calificați și necalificați, urmând ca în intervalul 10 - 12 septembrie să aibă loc examenele de ocupare a posturilor didactice rămase vacante. O explicație pentru lipsa de cadre didactice a fost furnizată de insp. gen. Marian Sârbu, care a precizat că unele "subiecte ale examenelor de titularizare sunt prea grele".
Nemulțumit de actuala metodo-logie de desfășurare a examenelor de titularizare, prof. Gheorghe Gavrilă, directorul Grupului Școlar de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, a sesizat faptul că sistemul de selecție a cadrelor didactice se întinde pe o perioadă prea mare: "Ne confruntăm cu un turism didactic… nu este normal ca pe data de 15 septembrie să nu avem orarul gata", a spus prof. Gavrilă.
Una dintre cele mai problemele cele mai grave identificate în cadrul întâlnirii de ieri a fost faptul că, în județul Constanța, din 553 de unități școlare, doar 333 dintre ele au autorizație de funcționare. Unul dintre motive ar putea fi lipsa unei locații corespunzătoare, dar și lipsa apei potabile sau a autorizațiilor sanitare, avizul de funcționare fiind dat de Autoritatea pentru Sănătate Publică.
Prefectul județului, Dănuț Culețu, a asigurat directorii și profesorii că va trimite echipe de control în deplasare pentru a verifica unitățile școlare, începând de mâine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7228 secunde