Concurs Manualele de religie, "violente, intolerante și antiștiințifice"

546

Articole recomandate

Societatea civilă din România va sesiza Uniunea Europeană și Consiliul Europei în legătură cu manualele de religie controversate, dacă Ministerul Educației nu va dispune retragerea lor de pe piață și din școli, începând cu anul școlar care va începe la 15 septembrie: "În primăvară, ministerul a promis că va retrage aceste manuale, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Practic, peste o săptămână, elevilor li se va preda, din nou, după ele, motiv pentru care i-am adresat ministrului Educației, Cristian Adomniței, o scrisoare deschisă, iar în paralel am început să strângem semnături în sprijinul demersului nostru legat de această problemă. Pe 10 septembrie vom organiza și un protest în fața ministerului și, dacă nu se iau măsuri, vom reclama cazul la Uniunea Europeană și la Consiliul Europei", a precizat președintele Asociației Umaniste Române (AUR), Remus Cernea.
Potrivit Asociației Umaniste Române, nu mai puțin de 14 manuale și caiete de religie au conținut violent, intolerant, antiștiințific și contrar unei educații moderne: "Practic, în acest moment, învățământul religios din școlile publice din România este, în acest moment, contrar valorilor și principiilor educaționale, democratice, culturale și de civilizație asumate de UE și de CE, iar acest lucru generează o confuzie a valorilor în rândul copiilor și tinerilor", consideră președintele AUR.
Ministerul Educației susține că, pentru anul școlar 2008-2009, a fost revizuită programa școlară, iar profesorilor de religie li se va recomanda să omită, la ore, pasajele incriminate de societatea civilă: "Manuale noi pentru religie vor apărea de-abia din 2009.
Până atunci, se va preda după manualele vechi, pentru că nu a fost timp să se realizeze altele noi", au precizat reprezentanții ministerului. 
Scandalul manualelor de religie din România a început în primăvară, după ce o altă organizație a societății civile, Liga Pro Europa, a prezentat un raport privind conținutul acestora. Potrivit raportului, unele manuale prezintă păcatul și consecința acestuia, pedeapsa, într-o cheie excesiv de crudă și morbidă pentru vârsta copiilor cărora li se adresează. Astfel, în manualul de religie pentru clasa I, Cultul Ortodox, apărut la Editura Sf. Mina Iași și aprobat de Ministerul Educației, sunt prezentate ca fapte rele "să nu-ți faci cruce trecând în fața unei biserici, să te urci în copaci, să dormi duminica până la ora zece dimineața, să te joci cu mingea în clasă sau pe stradă", iar urmarea este aceea că "te calcă mașina", după cum se menționează în raportul Ligii Pro Europa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1629 secunde