Coreea de Nord

Sculptură gigant în memoria lui Kim Jong-il

485
Sculptură gigant în memoria lui Kim Jong-il - kimjongil-1328805902.jpg
Coreea de Nord a dezvelit o sculptură gigantică, realizată în stâncă în memoria fostului lider Kim Jong-il, a cărui aniversare va fi sărbătorită la 16 februarie prin evenimente de amploare, informează Mediafax.

Inscripția "Patriot de neînlocuit, generalul Kim Jong-il. 16 februarie, Juche 101 (2012)" a fost sculptată chiar pe muntele Sokda, din provincia Pyongan meridional (sud-vest), potrivit agenției oficiale KCNA.

Juche este ideologia dezvoltată de fondatorul regimului nord-coreean, Kim Il-sung. Ea se bazează pe revoluție, suveranitate (autosuficiență) și cultul dinastiei Kim.

Inscripția se întinde pe o lungime de 120 de metri. Numele Kim ocupă 5,5 metri lățime, zece metri înălțime și 1,4 metri adâncime.

"Autoritățile și muncitorii din provincia Pyongan meridional au ales un loc foarte vizibil, care să reflecte dorința ardentă a poporului de a slăvi pentru eternitate virtuțile sale revoluționare eterne", a subliniat KCNA în limbajul propagandistic obișnuit.

Kim Jong-il a decedat la 17 decembire în urma unei crize cardiace. El îl succedase pe Kim Il-sung în 1994 și a condus țara cu mână de fier.

Nord-coreeni au început să îi aducă un omagiu mergând în pelerinaj la Muntele Paektu, munte sacru unde s-ar fi născut, la 16 februarie 1942, potrivit biografiei sale oficiale.

Majoritatea istoricilor consideră însă că Kim s-a născut în Uniunea Sovietică, unde tatăl său Kim Il-sung a condus rezistența în fața colonizatorului japonez până în 1945.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4014 secunde