Scutul antirachetă din Europa amenințat de reducerile bugetare din SUA

443
Scutul antirachetă din Europa amenințat de reducerile bugetare din SUA - usmissileshield-1321797229.jpg
Un impas în negocierile deosebit de importante privind bugetul, ce au loc în Congresul american, ar putea amenința planurile de desfășurare a unui scut antirachetă în Europa, scrie Associated Press.

Negociatorii au arătat puține semne că vor fi în măsură să respecte termenul de săptămâna viitoare pentru reducerea deficitului cu 1.200 de miliarde de dolari. Dacă nu reușesc să cadă de acord, o nouă lege prevede reduceri bugetare în toate departamentele guvernului, inclusiv o parte importantă din bugetul apărării.

Deși nu se știe ce cheltuieli militare vor fi reduse, un program costisitor destinat în primul rând apărării Europei este puțin probabil să fie cruțat, apreciază Associated Press.

Statele Unite consideră sistemul de apărare antirachetă, care vizează contracararea unei amenințări din partea Iranului, drept o parte din contribuția sa la Alianța militară a NATO. În condițiile în care Statele Unite se plâng adesea că au o contribuție disproporționat de mare la NATO, apărarea antirachetă ar putea fi în mod special vulnerabilă la reducerile bugetare.

În afară de apărarea antirachetă, necesitatea reducerilor bugetare ar putea determina SUA să salveze bani prin retragerea unor nave de război din Europa, dar probabil nu ar conduce la reducerea numărului de militari de pe acest continent. Statele Unite și-au redus deja prezența în Europa de la peste 200.000 de trupe în 1989 la puțin peste 40.000 în prezent. Există planuri pentru continuarea retragerii până în 2015, dar este puțin probabil ca aceasta să fie accelerată pur și simplu pentru că nu trebuie făcute economii pe termen scurt din retragerea militarilor americani din bazele din Europa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 18 Noiembrie 2011
Stire din Actual : Furtună violentă în SUA
Vineri, 11 Noiembrie 2011
Stire din Actual : ONU: Radiații detectate în Europa
Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Actual : Casa Albă:  Nu există extratereștrii
Sâmbătă, 05 Noiembrie 2011
Stire din Actual : Bilanțul ninsorilor din SUA - 22 de morți
Vineri, 11 Noiembrie 2011
Stire din Monden : Beții crunte prin vagin și anus
Joi, 03 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Cum devii student… american
Pagina a fost generata in 0.2705 secunde