Se retrag din Afganistan! SUA și talibanii au semnat un acord istoric

205
Se retrag din Afganistan! SUA și talibanii au semnat un acord istoric - cmykseretrag-1583062123.jpg
Statele Unite și talibanii afgani au semnat, sâmbătă, la Doha, un acord istoric care deschide calea pentru o retragerea totală a soldaților americani din Afganistan și pentru negocieri de pace interafgane după 18 ani de război, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad și liderul politic al talibanilor Abdul Ghani Baradar au semnat textul acordului și și-au strâns mâna, pe fondul aplauzelor celor prezenți, dintre care unii au strigat "Allah Akbar (Dumnezeu este cel mai mare)".

Statele Unite și talibanii afgani vor schimba mii de deținuți, o acțiune destinată să stabilească încrederea între cele două părți, potrivit acordului semnat, sâmbătă, la Doha.

"Peste 5.000 de deținuți talibani și peste 1.000 dintre forțele afgane susținute de Washington vor fi eliberați până la 10 martie, prima zi a negocierilor interafgane", se arată în acord.

Acordul negociat timp de un an și jumătate în Qatar a fost semnat de principalii negociatori ai celor două părți, Zalmay Khalilzad, de partea americană, și de liderul politic al insurgenților afgani, Abdul Ghani Baradar, în prezența secretarului de stat american Mike Pompeo.

Americanii sunt de acord să înceapă imediat o retragere treptată a trupelor lor, pentru a se ajunge de la aproximativ 13.000 de soldați la 8.600 în termen de 135 de zile.

În principiu, un calendar prevede retragerea totală a tuturor forțelor străine din Afganistan "în termen de 14 luni de la semnarea acordului", potrivit textului acordului.

Plecarea lor este însă legată de respectarea de către talibani a angajamentele lor de securitate și de progresele în viitoarele negocieri interafgane, potrivit unor înalți oficiali americani.

În schimbul acestei cereri-cheie, talibanii angajează să interzică orice act de terorism din teritoriile pe care le controlează și să inițieze negocieri reale cu guvernul de la Kabul cu care au refuzat să discute până acum.

Aceste negocieri sunt programate să înceapă până la 10 martie, conform acordului, probabil la Oslo. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1328 secunde