Concurs Sindicatele pun de o grevă generală la nivelul portului Constanța

423

Articole de la același autor

Când părăsești șoseaua Mangaliei și o iei spre țărmul mării, spre terminalul DP World, dai de o lungă coloană de vehicule grele. Sute de mașini stau înșirate pe firul de drum ca mărgelele pe ață. Este cea de a opta zi de așteptare pentru transportatori. Greva lucrătorilor din compania "Constanța South Container Terminal" a pus zăgaz traficului auto și fluxurilor de mărfuri.
Este vineri, 25 iulie 2008, ora 7,30. În fața sediului societății, bubuie butoaiele. Câțiva muncitori lovesc cu sete în doagele ruginite, de parcă ar vrea să anunțe Judecata de Apoi. Au ca spectatori vreo patru sute de confrați, înarmați cu pancarte și fluiere. Sunt greviștii de la "Constanța South Container Terminal".
În mijlocul lor se află însuși Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical. La un semn, se face liniște. Liderul începe să vorbească despre solidaritate, despre revendicările salariale, despre drepturile lucrătorilor, despre capitalul multinațional.
Începând de săptămâna viitoare, spune el, greviștii de la "Constanța South Container Terminal" vor avea alături, în fiecare zi, colegi din alte ramuri de activitate. El îi încredințează pe protestatari că acțiunea lor este legitimă și că revendicările sunt îndreptățite, pentru că se bazează pe realizările, planul de afaceri pe anul 2008 și creșterile spectaculoase de productivitate ale companiei. "Vrem să schimbăm politica unor salarii de mizerie, politica de supraviețuire, într-o politică de trai decent, într-o politică de respect a angajatorilor față de angajați" – își încheie Dumitru Costin discursul.
Microfonul trece în mâna lui Petre Costel, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare. Cuvântarea lui este dură, tăioasă. Liderul docherilor vorbește despre politica profiturilor mari și a salariilor mici din portul Constanța, despre faptul că lucrătorii români sunt tratați de companiile multinaționale ca cetățeni ai țărilor lumii a treia.
"Se duc discuții cu liderii de sindicat din port pentru declanșarea grevei generale" – anunță Petre Costel. Acțiunea ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare. Motive pentru un conflict extins la nivelul întregii platforme portuare sunt multe spune el: încălcări de contracte, muncă la negru, acțiuni de intimidare a liderilor și membrilor de sindicat, refuzul guvernanților de a încadra macaragii, podarii, motostivuitoriștii, tractoriștii și șoferii de pe autotrailere la condiții speciale.
"Săptămâna viitoare vom organiza un miting și un marș de protest, cu mulți lucrători din port. Vom merge la prefect!" – anunță Petre Costel, iar răpăitul butoaielor subliniază acordul greviștilor cu această decizie.
În timp ce se petreceau toate acestea, peste 1.500 de lucrători din mai multe companii portuare încetaseră lucrul. Timp de două ore, oamenii n-au mai vrut să lucreze, în semn de solidaritate cu colegii din terminalul de containere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4264 secunde