Siria / Jurnalisul american James Foley, executat de gruparea jihadistă Statul Islamic

2432
Siria / Jurnalisul american James Foley, executat de gruparea jihadistă Statul Islamic - jamesfoley-1408518595.jpg

Articole recomandate

Gruparea jihadistă extremistă, Statul Islamic, a revendicat uciderea jurnalistului american James Foley, care a a fost răpit în nordul Siriei, în urmă cu doi ani. Membrii grupării au postat pe internet o înregistrare video extrem de dură cu momentul decapitarii. În plus, ei au amenințat că vor mai ucide încă un jurnalist, în semn de protest față de atacurile aeriene americane în Irak. Serviciile de informații de la Casa Albă verifică autenticitatea acestei înregistrări video, transmite B1.ro
James Foley apare îmbrăcat în portocaliu, o culoare ce amintește de uniforma deținuților de la Guantanamo, și transmite un mesaj familiei sale. 
"Fac apel la familia, prietenii și la toți cei dragi mie să se revolte față de adevăratul meu ucigaș, guvernul american. Ceea ce se va întâmpla cu mine e rezultatul măsurilor lui criminale. Fac apel la fratele meu, John, care face parte din Forțele aeriene americane: Gândește-te la ceea ce faci, gândește-te la viețile pe care le distrugi, inclusiv ale celor din familia ta", spune jurnalistul.
Lângă jurnalist, apare un bărbat mascat și îmbrăcat în negru, cu un cuțit în mână, care amenință autoritățile americane. Bărbatul care l-a executat, se pare, pe jurnalist s-a exprimat în limba engleză cu accent britanic.
"Suntem o armată islamică, un stat care a fost acceptat de un număr mare de musulmani din întreaga lume. Orice agresiune față de Statul Islamic este o agresiune față de toți musulmanii", spune bărbatul.
Inregistrarea de mai puțin de cinci minute, intitulată"Mesaj către America", a fost filmată într-o zonă deșertică, greu de identificat.
Casa Albă a anunțat că serviciile sale de informații verifică autenticitatea acestei înregistrări video.
După difuzarea înregistrării terifiante, familia lui Foley a postat un mesaj în care a cerut timp "pentru a găsi răspunsuri".
James Foley, avea 40 de ani și era un jurnalist experimentat. A acoperit conflictul din Libia, după care s-a dus în Siria, unde a transmis protestele față de regimul lui Bashar al-Assad pentru Global Post și alte instituții de presă. Potrivit mai multor martori, jurnalistul american a fost răpit în nordul Siriei la 22 noiembrie 2012. Familia sa, care a lansat o campanie de informare, nu mai are nicio veste de atunci.
Statul Islamic, o grupare jihadistă extremistă, a afirmat că l-a decapitat pe James Foley și a amenințat că va mai ucide încă un jurnalist, care, de asemenea, apare în înregistrare. Acesta a fost identificat drept Steven Sotloff. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2053 secunde