Sistemul sanitar românesc se reformează de Ziua Păcălelilor

422

Articole de la același autor

Sistemul sanitar românesc trece
printr-o serie de avataruri. 1 aprilie aduce noi modificări în lumea medicală. Greul cel mare va cădea pe capul medicilor de familie de astă dată.

1.000 de pacienți pentru un medic
Medicii de familie trebuie să aibă înscriși pe liste 1.000 de pacienți.
Este vorba doar de medicina primară din mediul urban, întrucât în mediul rural este imposibil ca un medic să găsească atâția pacienți.
Nu se specifică însă ce se întâmplă cu medicii care și-au adunat peste 2.000 de pacienți, sau chiar mai mulți, care nu au timpul necesar pentru a-i consulta pe toți.
Este adevărat, sunt persoane care ajung la medic poate odată pe an, însă și așa sunt destui care bat aproape săptămânal la ușa cabinetului medical, măcar pentru a-și controla tensiunea dacă nu pentru a cere o rețetă. Uneori, reprezentanții Sănătății spun că un medic nu acordă suficient timp pentru consultul unui pacient. Însă, atâta timp cât i se permite să strângă mii de pacienți, cu ce drept i se reproșează apoi faptul că nu are timp pentru un consult medical conform standardelor?
Marinel Ciobanu, directorul interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, a declarat ieri într-o conferință de presă că, în acest scop, va fi înființată o comisie paritară formată din reprezentanți ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate, ai Autorității de Sănătate Publică și ai Colegiului Medicilor care va stabili necesarul de medici de familie, cât și a numărului minim de asigurați înscriși pe liste, atât în mediul rural cât și în cel urban.
Mai mult ca sigur că o astfel de comisie va fi una formală, fără să aibă puterea să ia o decizie privind numărul de pacienți ai unor cadre medicale.

Spitalele pot primi bani pentru cabinetele stomatologice
Ca o noutate, medicii de familie vor putea încheia contracte cu furnizorii pentru servicii medicale adiționale. Practic, se va uzita de practica care s-a folosit în cadrul programului național de evaluare a stării de sănătate a populației.
De asemenea, tot ca o noutate, medicii specialiști care-și desfășoară activitatea în laboratoarele de analize medicale vor putea să lucreze și la alte laboratoare aflate în relație contractuală cu CJAS.
Spitalele vor avea posibilitatea să primească fonduri pentru cabinetele medicale dentare din cadrul spitalului fără personalitate juridică, din fondurile alocate asistenței medicale stomatologice.

Rețetele vor fi prescrise pe denumirile comerciale ale medicamentelor
De la 1 aprilie, rețetele vor fi prescrise pe denumirile comerciale ale medicamentelor, iar tratamentele pentru bolnavii de HIV/SIDA și tuberculoză vor fi eliberate prin farmaciile cu circuit deschis.
Plata medicamentelor se va face la 60 de zile de la data depunerii facturii la sediul CJAS și nu la 90 de zile cum era până acum.
Pentru medicamentele decon-tate din fondurile Ministerul Sănătății pentru programele de oncologie, diabet sau pentru stări post transplant, decontarea se va face până în 45 de zile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2373 secunde