Suedia extinde vaccinările cu doze de supra-rapel pentru toți rezidenții de peste 65 de ani

146
Suedia extinde vaccinările cu doze de supra-rapel pentru toți rezidenții de peste 65 de ani - covid-1635344627.jpg
Suedia va începe să administreze doze de supra-rapel ("booster") cu vaccinuri anti-COVID-19 rezidenţilor de peste 65 de ani şi angajaţilor din sectorul asistenţei medicale şi intenţionează să extindă gradual inoculările cu astfel de doze suplimentare pentru mai multe categorii populaţionale în lunile următoare, a anunţat miercuri Guvernul acestei ţări, relatează Reuters.

Administrarea dozelor "booster" ale vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager va fi extinsă gradual pentru ca toţi rezidenţii suedezi cu vârste de peste 16 ani să fie vaccinaţi în această iarnă şi în primăvara anului 2022, a precizat ministrul Sănătăţii din Suedia, Lena Hallengren, într-o conferinţă de presă.

"Datorită faptului că atât de mulţi dintre noi ne-am vaccinat, putem să trăim acum mai aproape de normalitate. De această dată, vom oferi doze 'booster' pentru un număr de 1,5 milioane de persoane", a declarat Lena Hallengren.

Dintre angajaţii din sectorul asistenţei medicale care vor beneficia de doze de supra-rapel vor face parte toţi salariaţii care oferă asistenţă la domiciliu, cei din aziluri pentru vârstnici şi cei care lucrează în centre sociale.

Potrivit Agerpres, numărul infectărilor cu noul coronavirus a rămas la un nivel foarte scăzut la patru săptămâni după ce aproape toate restricţiile şi recomandările antiepidemice au fost ridicate în Suedia. Totuşi, numărul deceselor asociate COVID-19 a început să crească uşor după ce au scăzut în timpul verii, iar bilanţul total al victimelor a depăşit în această săptămână pragul de 15.000.

"Potrivit studiilor ştiinţifice, am remarcat o scădere a efectului protector oferit de anticorpi. Am văzut pe durata verii că au apărut câteva focare în aziluri pentru vârstnici", a declarat directorul Agenţiei de Sănătate Publică din Suedia, Johan Carlson. "Cea de-a treia doză de vaccin oferă o creştere substanţială a numărului de anticorpi", a adăugat oficialul suedez.

Până miercuri, doar suedezii care trăiau în aziluri şi cei de peste 80 de ani erau eligibili pentru a primi doze "booster" la şase luni după doza a doua.

Pagina a fost generata in 0.2275 secunde