Suedia, Norvegia, Finlanda şi Danemarca, paralizate de un val de frig

240
Ţările Europei de Nord sunt afectate de un val de frig şi ninsori care afectează diverse servicii. Norvegia, Finlanda şi Danemarca se confruntă cu temperaturi scăzute cum n-au mai fost demult. În Suedia s-au înregistrat miercuri -43,6°C în nord, cea mai rece temperatură înregistrată în ianuarie în ultimii 25 de ani, potrivit Agenţiei suedeze de Meteorologie SMHI, relatează AFP.


Câteva sute de maşini erau blocate joi în Suedia şi Danemarca din cauza unor ninsori puternice, au anunţat autorităţile locale, iar în Norvegia numeroase trenuri au fost anulate.


În Suedia, militari din cadrul armatei au fost trimişi să ofere asistenţă serviciilor de salvare într-un efort de deblocare a unor automobilişti între Hörby şi Kristianstad, în comitatul Scania (sud).
Către ora locală 10.30 (11.30, ora României), toate persoanele au fost evacuate de pe drum, dar nu şi şoferi de TIR, au anunţat serviciile de salvare de la faţa locului.


”O sută de persoane se află într-un punct de adunare deschis de Primăria Hörby”, unde temperatura a atins -5°C către ora locală 5.00 (6.00, ora României), anunţă pe site poliţia regională. În noaptea de miercuri spre joi, hrana a fost furnizată acestor persoane, iar câteva cazuri de ”boală au fost tratate”, precizează ea.
Miercuri, aproape 1.000 de vehicule au fost blocate de zăpadă pe acest drum, care urmează să rămână închis circulaţiei rutiere până vineri dimineaţa, anunţă Administraţia suedeză a Transporturilor.


La Älvsbyn, în nordul Suediei, aproximativ 4.000 de gospodării nu aveau electricitate joi dimineaţa, iar temperaturile se situau la -34°C, potrivit postului public de radio Sveriges.
Distribuitorul de electricitate suedez Vattenfall, a anunțat că alimentarea cu curent urma să fie restabilită joi după-amiaza.


În Finlanda, distribuitorul Fingrid înmdeamna populaţia să fie ”flexibilă” în consumul electricităţii.
”Sistemul electric continuă să funcţioneze normal, iar capacitatea electrică este suficientă, însă azi şi în restul săptămânii este important ca toţi utilizatorii de electricitate să participe pe cât posibil la raționalizarea consumului, planificându-şi consumul de electricitate, în afara dimineţii şi orelor de vârf seara”, îndeamnă într-un comunicat directorul Fingrid, Tuomas Rauhala.


În Norvegia, şcolile au fost închise joi, în mai multe zone din sud, din cauza dificultăţii deplasării, în urma unor ninsori importante în ultimele zile, iar unele urmează să fie închise şi vineri.


În Danemarca, din cauza unei furtuni de zăpadă, armata a fost chemată în ajutorul transportului celor mai grav bolnavi, din cauză că ambulanţele întâmpină dificultăţi de deplasare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5126 secunde