Sultanul Omanului, unul dintre cei mai longevivi monarhi din lume, a murit după 50 de ani de domnie

159
Sultanul Omanului, unul dintre cei mai longevivi monarhi din lume, a murit după 50 de ani de domnie - oman-1578739920.jpg

Articole recomandate

Sultanul Omanului, Qaboos bin Said al-Said, a decedat vineri seara la vârsta de 79 de ani, au anunțat sâmbătă media oficiale din Oman, unde au fost declarate trei zile de doliu național, transmite Reuters, preluată de Agerpres.


"Cu adâncă tristețe, sultanatul Oman îl deplânge pe sultanul nostru Qaboos bin Said al-Said care a fost chemat la divinitate vineri seara", a anunțat agenția de presă oficială. 


Sultanul suferea de o boală, posibil, un cancer de colon, conform AFP.


A fost monarhul cu cea mai lungă domnie din Orientul Mijlociu și din lumea arabă.  Susținut de Occident, Qaboos a guvernat acest stat din Golful Persic încă din 1970, când a preluat puterea chiar de la tatăl său, printr-o lovitură de stat, fără vărsare de sânge, cu ajutorul fostei puteri coloniale a Omanului, Marea Britanie. Deținând și funcția de ministru de externe din 1972, domnia sa a adus pentru Oman dezvoltare și o creștere a nivelului de trai. Sultanul era cunoscut pentru pasiunea sa pentru muzica clasică.


Qaboos nu are copii și nu a numit în mod oficial un succesor. O lege din 1996 stipulează că familia domnitoare îi va alege un succesor în trei zile după vacantarea postului. Dacă familia nu reușește să se pună de acord asupra unui succesor, un consiliu format din militari, responsabili ai securității, șefi ai Curții Supreme și ai celor două adunări consultative vor instala la putere persoana al cărei nume a fost scris de sultan într-o scrisoare sigilată.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7864 secunde