Gardienii Revoluției își asumă "responsabilitatea totală" pentru doborârea avionului ucrainean

179
Gardienii Revoluției își asumă

Articole recomandate

Corpul Gardienilor Revoluției din Iran și-a asumat sâmbătă "responsabilitatea totală" pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran, a declarat Amir Ali Hajizadeh, șeful Forței aerospațiale a acestei armate ideologice, transmit AFP și Reuters, preluată de Agerpres.


"Asum responsabilitatea totală" în această catastrofă, a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat. "Aș fi preferat să fi murit și să nu fiu martor la un astfel de accident", a adăugat el.


Amir Ali Hajizadeh a precizat că avionul Boeing a fost identificat în mod greșit drept rachetă de croazieră și a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.


Generalul a explicat că operatorul rachetei care a doborât avionul Boeing a deschis focul fără să fi putut obține confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui "bruiaj" de telecomunicații. Soldatul a luat avionul drept o rachetă de croazieră și a avut 10 secunde pentru a decide. "Putea decide să tragă sau să nu tragă, (dar) a luat decizia greșită'", a adăugat Hajizadeh.


Potrivit acestuia, "a fost vorba de o rachetă cu rază scurtă de acțiune care a explodat aproape de avion", iar aceasta explică cum avionul a putut continua să zboare.


Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forțelor armate ale țării să remedieze orice "neglijență" și să facă tot ce este necesar "pentru evitarea repetării unui astfel de accident", după ce Gardienii Revoluției au recunoscut doborârea din greșeală a avionului ucrainean.


Conform agenției Fars, apropiată ultraconservatorilor, ayatollahul Khamenei a fost informat vineri că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o "eroare umană", iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public. Totodată, ayatollahul a prezentat "sincere condoleanțe" familiilor victimelor acestui "accident întristător".


La Kiev, s-a anunțat sâmbătă că președintele Volodimir Zelesnki va avea o discuție telefonică cu omologul său iranian Hassan Rouhani în cursul după-amiezii. Președinția ucraineană a declarat că este sigură că "ancheta va fi promptă și obiectivă".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6733 secunde