Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia

1061
Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia - china-1359557308.jpg
Trei nave guvernamentale chineze au pătruns, ieri, în apele teritoriale ale insulelor administrate de către Japonia, la o zi după ce premierul japonez a propus organizarea unui summit cu China destinat unei ameliorări a relațiilor bilaterale, a anunțat Tokyo. Paza de Coastă japoneză a declarat că navele chineze de supraveghere maritimă s-au apropiat către prânz (05.00, ora României) de Insulele Senkaku, în Marea Chinei de Est, revendicate de către Beijing sub numele de Diaoyu. 


China trimite frecvent nave în zonă, inclusiv avioane, începând din septembrie, după ce Japonia a naționalizat trei dintre cele cinci insule ale acestui arhipelag nelocuit, cumpărându-le de la un proprietar privat nipon.

Diferendul teritorial dintre cele două țări vecine s-a agravat brusc la vremea respectivă, urmând o săptămână de manifestații anti-japoneze, uneori violente, pe întreg teritoriul chinez.

Premierul japonez Shinzo Abe a dat dovadă de o deschidere și a propus organizarea unui eventual summit menit să detensioneze situația.

"Este necesar să fie relansate relațiile cu China, în caz de nevoie începând cu un summit chinezo-japonez", a declarat șeful Guvernului conservator, în timpul unei emisiuni televizate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3531 secunde