Un nor uriaș de deșeuri spațiale, generat de explozia unei rachete rusești

206
Un nor uriaș de deșeuri spațiale, generat de explozia unei rachete rusești - iss-1351186237.jpg
Un nor uriaș de deșeuri spațiale s-a format după ce blocul de accelerare al unei rachete Proton-M a explodat, la jumătatea lunii octombrie, și ar putea amenința Stația Spațială Internațională (ISS), a anunțat astăzi o sursă din industria spațială rusă, citată de agenția Interfax.
"În prezent, monitorizăm aproximativ 500 de deșeuri formate în urma distrugerii blocului de accelerare Briz-M", a precizat această sursă, adăugând că numărul de deșeuri spațiale ar putea crește și mai mult, informează AFP.

"Pe lista de obiecte potențial periculoase (pentru ISS, n.r.) au apărut elemente noi", a adăugat aceeași sursă.

Explozia acelui bloc de accelerare s-a produs pe 16 octombrie, potrivit Interfax. Racheta Proton-M, lansată la începutul lunii august, a eșuat în încercarea de a plasa pe orbită doi sateliți de telecomunicații, din cauza unei defecțiuni tehnice.

Acesta este unul dintre cei mai mari nori de deșeuri spațiale produși în ultimii ani, adăugându-se altor deșeuri aflate în număr mare pe orbita Terrei, un fenomen care amenință securitatea sateliților și a Stației Spațiale Internaționale.

Blocul Briz-M cântărește aproximativ 22,5 tone fără carburant, potrivit centrului Khrunichev, care fabrică rachetele din gama Proton.

Deșeurile spațiale reprezintă o problemă constantă pentru ISS, care plutește pe orbită, la o distanță de circa 414 kilometri deasupra Terrei.

Potrivit NASA, peste 21.000 de deșeuri de peste 10 centimetri se află pe orbită. Aproximativ 500.000 de deșeuri spațiale au mărimi cuprinse în intervalul 1-10 centimetri, iar peste 100 de milioane de deșeuri spațiale au diametre mai mici de 1 centimetru.

Chiar dacă aceste deșeuri au mărimi mici, pagubele pe care ele le provoacă în caz de coliziune pot fi relativ importante, din cauza vitezei lor orbitale foarte ridicate (8-10 kilometri/ secundă).

Cele mai multe dintre ele sunt generate de explozia unor sateliți sau a părților superioare ale rachetelor ce au eșuat în a se plasa pe orbită.

Însă două evenimente - distrugerea deliberată de către China a unuia dintre sateliții ei, în 2007, și coliziunea accidentală a doi sateliți de telecomunicații, unul american și celălalt rus, în 2009 - au condus la creșterea numărului de deșeuri spațiale. În plus, aceste deșeuri se ciocnesc uneori între ei, creând astfel un număr și mai mare de deșeuri spațiale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.668 secunde