Ungaria a introdus taxa pe fast-food

356

Articole recomandate

O lege controversată care instituie taxe pe produsele nesănă-toase, cu un conținut ridicat de sare sau zahăr, supranumită "taxa pe chipsuri", a intrat, ieri, în vigoare în Ungaria.

Noua lege, care ar trebui să aducă statului aproximativ 74 milioane de euro pe an, vizează în primul rând biscuiții sărați sau dulci, băuturile energizante și prăjiturile preambalate.

Scopul declarat al guvernului conservator al premierului Viktor Orban este de a schimba obice-iurile alimentare ale ungurilor, care consumă prea multe grăsimi, sare și zahăr și de a lupta contra ma-ladiilor care rezultă dintr-un astfel mod de viață considerat nesănă-tos, cum ar fi obezitatea.

Legea omite totuși, contrar obiectivului său, taxele la numeroase alimente tradiționale un-gurești, precum mezelurile și numeroase varietăți de slănină.

Experții sunt îngrijorați însă de eventualele consecințe econo-mice ale noii măsuri. Potrivit cotidianului economic Vilaggazdasag, proprietarul german al Chio-chips, informat cu privire la noua taxă, a decis să revină asupra deciziei sale de a localiza în Ungaria noua sa fabrică de popcorn și snacks-uri. Ziariștii de la Vilaggazdasag consideră că decizia producătorului german nu va fi singura de acest fel. Conform informațiilor lor, și producătorul de băuturi energizante "Hell" ar intenționa un gest similar.

Taxa specială urmează să fie declarată de producător dacă este vorba de producție ungară sau de importatorul principal dacă produ-sele provin din import. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Iulie 2011
Stire din Sănătate : Ungaria introduce taxa de chips
Pagina a fost generata in 1.071 secunde