Unul dintre cei mai importanți politicieni ai Europei a murit

108
Unul dintre cei mai importanți politicieni ai Europei a murit - simoneveil-1498921907.jpg

Articole recomandate

Francezii o omagiază pe Simone Veil, trecută în neființă la vârsta de 89 de ani. Politician de succes și feministă convinsă, Simone Veil este amintită ca o sursă de inspirație. 


Ea a fost o supraviețuitoare a lagărelor naziste, a devenit apoi prima femeie ministru al Franței și a fost cea care a legalizat întreruperea sarcinii în 1974, transmite realitatea.net.

Prima femeie devenită ministru în Franța, Simone Veil a fost spre finalul vieții un politician iubit de toți oamenii, lucru aproape imposibil în Hexagon. Ea a devenit cunoscută în 1974, după ce parlamentarii au aprobat legea care îi poartă numele și care a legalizat avortul.

Decizia a fost una istorică pentru că avortul era ilegal încă din 1920, iar votul a divizat profund societatea.

La momentul respectiv, votul a provocat reacții de furie din partea extremei dreapta, care a comparat acțiunile ei cu cele ale naziștilor. Un lucru extrem de dureros pentru Simone, care a fost deportată în lagărul de la Auschwitz la vârsta de 16 ani, acolo unde și-a pierdut mama și sora. Tragedia a marcat-o pe viață și a făcut-o să lupte pentru o Europă unită.

Veil a fost, printre altele, și președinte al primului Parlament European ales prin vot universal. Simone Veil s-a stins ieri din viață, dar acțiunile ei vor rămâne în istorie ca simbol al progresului, fraternității și păcii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6558 secunde