Uraganul Sandy face ravagii. New York e sub ape

533
Președintele american Barack Obama a decretat ieri dimineață stare de "catastrofă majoră" în statul New York, după ce uraganul Sandy a făcut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite, inundând o mare parte din Manhattan, relatează AFP, citată de Mediafax.

Decizia luată de președintele Obama "permite accesul la fondurile federale ale persoanelor afectate în comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk și Queens", precizează Casa Albă într-un comunicat. Stare de catastrofă majoră a fost decretată și pentru New Jersey. Autoritățile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia și North Carolina au anunțat luni 12 morți, iar poliția din Toronto a anunțat că o femeie canadiană a fost ucisă de bucăți de moloz smulse de rafale de vânt.


Cel puțin cinci persoane au fost ucise de ciclonul Sandy în statul New York, între care un bărbat în vârstă de 30 de ani, după ce un arbore s-a prăbușit peste acesta, în cartierul Queens, a declarat pentru presa americană un purtător de cuvânt al guvernatorului Andrew Cuomo.

Cincizeci de locuințe au fost distruse într-un incendiu în cartierul Queens din New York, afectat puternic de uraganul Sandy, au anunțat ieri pompierii, relatează AFP.

Peste 50 de locuințe au fost "complet distruse", afirmă New York Fire Department pe pagina sa de Twitter, fără a preciza dacă incendiul este legat sau nu de furtuna care traversează coasta de nord-est a Statelor Unite.

De asemenea, circa 500.000 de persoane dintre cei 8,2 milioane de locuitori câți are orașul s-au confruntat cu pene de electricitate în urma creșterii nivelului apelor și a rafalelor violente de vânt care au măturat orașul.

Test pentru Obama și Romney

Uraganul care a lovit Coasta de Est a Statelor Unite amenință să facă ravagii și în ceea ce privește alegerile prezidențiale, candidații la Casa Albă aflându-se în fața unui test, notează CNN.

Republicanul Mitt Romney, președintele în exercițiu Barack Obama și consilierii lor urmăresc cu atenție buletinele meteorologice, încercând să își dea seama care va fi impactul asupra alegerilor.

Potrivit canalului de televiziune CNN, experții în științe sociale au studiat impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra alegerilor în cursul istoriei Americii, un exemplu fiind modul în care Uraganul Andrew din Florida a afectat cursa din 1992 dintre George H.W. Bush și Bill Clinton.

Numai că impactul sever al uraganului care se va resimți la nivelul mai multor state, în cazul în care cele mai grave previziuni se vor adeveri, s-ar putea dovedi mai puternic decât ceea ce s-a înregistrat într-o lungă perioadă de timp.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6582 secunde