"Virusul din China, o enigmă înconjurată de mister"

107
Lumea nu este încă pregătită să facă față unei noi eventuale epidemii de gripă, a avertizat directorul general adjunct al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Keiji Fukuda.

După epidemia cauzată de virusul H1N1 în anii 2009-2010 în China, "munca a fost îndeplinită, însă lumea nu este pregătită să facă față unei epidemii majore și grave", a subliniat Keiji Fukuda, intervenind în fața delegaților la reuniunea Adunării generale a OMS care se desfășoară la Geneva.

Aceste declarații vin în momentul în care un nou virus, H7N9, afectează China și a contaminat din martie 130 de persoane, dintre care 25 au murit până în prezent.

"Când oamenii sunt afectați de o nouă boală, nu vă puteți întoarce doar către cărți pentru a afla ce e de făcut", a declarat Fukuda. Conform acestuia, sistemele de reacție rapidă sunt și mai indispensabile cu cât aceste boli sunt puțin cunoscute.

Multe dintre aceste virusuri reprezintă o amenințare pentru om, iar experții caută să înțeleagă cum se propagă la oameni. "Orice virus al gripei care afectează oamenii are potențialul de a deveni o amenințare majoră pentru sănătate", a amintit directoarea generală a OMS, Margaret Chan. "Acest virus este o enigmă înconjurată de mister", a adăugat ea.

Reacția energică și rapidă a Chinei este unanim salutată de OMS la Geneva, în timp ce lipsa sa de transparență a fost puternic criticată acum zece ani pentru criza SRAS (sindromul respirator acut sever), care s-a soldat cu 800 de morți în Asia.

"Guvernul chinez a investit major după acea criză, iar noi profităm astăzi de beneficiile acestor investiții", a apreciat Chan.

Ministrul chinez al Sănătății, Li Bin, a subliniat că, din mai, numărul cazurilor a scăzut semnificativ, însă preocuparea rămâne.

"Prevenția și controlul au fost eficiente, cu toate acestea, având în vedere lipsa de informații despre acest virus și această boală, este imperativ să rămânem vigilenți, cu planuri de urgență", a adăugat ministrul.

v v v

China este considerată a fi una dintre țările cu risc ridicat, dată fiind importanța fermelor de păsări.

Fukuda a dezvăluit că, în paralel cu criza din China și fără legătură cu aceasta, un coronavirus similar SRAS afectează Orientul Mijlociu, provocând 40 de cazuri de îmbolnăviri și 20 de decese. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4136 secunde