SEMNALE

"Ăsta da tupeu, să-mi ceară arvună de trei ori, apoi să nu-mi mai vândă!"

1156

Articole de la același autor

După ce a semnat precontractul de vânzare-cumpărare, a fost amăgit și stors de bani de proprietarul nehotărât, care, culmea, tot el pozează în victimă.
Atunci când v-ați hotărât să cumpărați o locuință, chiar dacă apelați la o agenție imobiliară sau la mai multe, specialiștii re-comandă ca, în paralel, să vă faceți și singur "temele": ce fel de locuințe sunt de vânzare pe piață și la ce prețuri? Întrebați prietenii, citiți rubricile de imobiliare din ziare, anunțurile de licitații ale băncilor și chiar luați la pas cartierul unde v-ar plăcea să locuiți. Sau, de ce nu, intrați în vorbă cu adminis-tratorii de bloc sau cu bătrâneii care stau pe bănci sau prin curtea caselor, căci surprize pot apărea de unde nici nu vă așteptați și poate casa care vă place este liberă, dar proprietarul nu a dat încă un anunț. Pierdeți câteva ore în fiecare zi, timp de maximum o lună-două, dar satisfacția unei alegeri potrivite va fi mare.
Ei, bine, cititorul nostru, Laurian Dolofăt (41 ani), a parcurs toți pașii enumerați mai sus. A pierdut foarte mult timp, însă văzând că, totuși, nu reușește să descopere casa visurilor sale, în cele din urmă a apelat la o agenție imobiliară.
"Un agent imobiliar m-a pus în legătură cu proprietarul. Ne-am înțeles la preț, apoi am semnat un precontract de vânzare-cumpă-rare. Omul mi-a cerut o arvună de 75 de milioane lei vechi, i-am dat banii imediat, știu că așa se face. Între timp, socrii mei, care sperau să stăm cu ei pe viață, s-au supărat pe nevastă-mea că-i părăsește și ne-au scos bagajele pe scara blocului. Proprietarul, care se angajase să elibereze casa peste șase luni, a înțeles situația și ne-a primit să stăm într-o cameră și o marchiză. N-am avut probleme cu familia lui, ne-am înțeles, numai că după o lună de zile a venit la mine și mi-a spus că s-a grăbit să facă antecon-tractul, că i s-a ivit un client mai bun. Ca să nu renunțe la mine, mi-a mai cerut 50 de milioane arvună. I-am dat, ce era să fac? Într-o zi, ca din întâmplare, un prieten de-al lui a venit cu alt client, care i-ar fi dat pe casă mai mult cu 200 milioane lei vechi. A vrut să-mi demonstreze, din nou, că e domn cu mine, și mi-a mai cerut 50 milioane completare la arvună. I-am dat și banii ăștia (tot printr-o chitanță de mână și cu doi martori), mai ales că într-o lună, proprietarul trebuia să părăsească locuința. Necazul e că, într-o dimineață, a venit spășit la mine și mi-a spus că fiică-sa nu mai e de acord să vândă casa și i-a făcut mare scandal. Ginerele, pe de altă parte, mi-a spus că a găsit alt client, mai gras. E un mare mincinos, a vrut să stoarcă bani de la mine și m-a ținut câteva luni în coadă de pește. Ce e de făcut? Îl obligă legea să-mi vândă sau nu? Și cu arvuna cum rămâne? Am încercat să aflu de la un notar, dar o fată de la cabinet mi-a spus că orice informație costă, că trebuie să-mi vadă actele și n-au timp de așa ceva. M-am gândit că dumneavoastră mă puteți ajuta, lucru pentru care vă mulțumesc mult de tot".
vvv
La semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare, este clar că promitentul-vânzător s-a obligat să vândă casa beneficiarului-cumpărător. Dacă el nu își respectă această obligație și, de exemplu, vinde casa unei alte persoane, beneficiarul cumpărător nu poate cere decât daune-interese – ne-a explicat consilierul juridic Carmen Gigică.
Dacă, însă, bunul respectiv se mai găsește în patrimoniul vânzătorului și nu există alte impedimente legale, puteți cere instanței de judecată, alternativ, următoarele: l acordarea de daune interese l obligația promitentului-vânzător, sub sancțiunea daunelor cominatorii, la încheierea contrac-tului l pronunțarea, în baza art. 1073 și 1077 Cod civil a unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare.
De obicei, în marea majoritate a precontractelor de vânzare-cumpărare este inclusă o clauză conform căreia dacă vânzătorul-promitent nu-și respectă obligația asumată de a vinde la termenul stabilit, restituie cumpărătorului-promitent cel puțin avansul dat, dacă nu chiar dublul sau triplul sumei, în funcție de cum s-a convenit la semnarea precontrac-tului. De asemenea, mai mult decât este prevăzut în precontract, partea lezată poate solicita daune prin instanță.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 16 Septembrie 2010
Stire din Cetățenești : Estetica dentară
Miercuri, 15 Septembrie 2010
Stire din Cetățenești : FOTOGRAFII DE LA CITITORI
Pagina a fost generata in 2.5617 secunde