Concurs Copiii trebuie învățați să bea apă înainte de a li se face sete

292

Articole recomandate

Se știe că celor mici le place să petreacă mult timp în aer liber sau pe terenurile de sport, ceea ce le favorizează procesul de deshidratare, chiar dacă afară nu este foarte cald. Specialiștii atrag atenția părinților și antrenorilor că trebuie să fie extrem de atenți la cele mai sensibile semne care arată că organismul micuțului a pierdut multă apă.

"Folosesc această ocazie pentru a atrage atenția părinților care nu știu că organismul unui copil are un procent de apă foarte ridicat, iar asta determină ca senzația de sete să fie resimțită de multe ori prea târziu, după ce corpul lui deja resimte efectele neplăcute ale deshidratării" – ne-a spus Anamaria Ivan, medic pe-diatru.
Cu atât mai mult există motive ca, nu neapărat în perioada verii (chiar dacă în acest anotimp grija trebuie să fie și mai mare), părinții să-i ur-mărească pe copii cu foarte mare atenție și să se asigure că sunt suficient hidratați.

Prevenirea deshidratării
Cum și în acest caz pre-venirea este cea mai bună soluție, medicul pediatru re-comandă părinților să-i obiș-nuiască pe cei mici să bea apă ori de câte ori se angajează într-o activitate care presupune un efort mai mare, cum ar fi de pildă mersul cu rolele, plimbări mai lungi cu bicicleta, tot felul de activități sportive. La fel de important este ca părinții să le explice micuților cum pot ei înșiși să recunoască prin-cipalele semne ale deshidratării, să-i obișnuiască să spună imediat dacă au senzația de rău din cauza căldurii sau a efortului mare făcut. Nu este bine ca primele semnale pri-mite din partea organismului să fie bagatelizate sau ignorate, pentru că mai târziu ar fi posibil ca lucrurile să se complice.
Și nu în ultimul rând, spe-cialista atrage atenția că părinții trebuie să-i obișnuiască pe cei mici ca nu doar în timpul verii, ci și în restul anotimpurilor, să consume suficiente lichide atât înainte, cât și în timpul și la sfârșitul activității fizice mai serioase în care se angajează.

Cum se recunoaște deshidratarea
Cele mai importante semne ale deshidratării sunt senzația acută de sete, oboseala ne-justificată, durerea de cap, gura lipicioasă și uscată, amețeala, starea de iritabilitate sau confuzie, crampele abdominale.
"Atunci când aceste semnale ale organismului nu sunt luate imediat în seamă și nu sunt tratate pe loc, există po-sibilitatea ca micuțul să se îmbolnăvească grav!" – completează pediatrul, care atrage atenția că hidratarea unui copil se face în primul rând cu apă, în niciun caz cu alte tipuri de răcoritoare (cu excepția cazurilor în care nu dispun de niciun fel de lichid).

Măsură minimă
Pentru a evita deshidratarea, copiii trebuie învățați să bea apă înainte de a li se face sete și chiar ceva în plus după ce le-a dispărut senzația de sete.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 15 Septembrie 2010
Stire din Sănătate : Sistemul sanitar omoară!
Miercuri, 15 Septembrie 2010
Stire din Sănătate : Sciatica - tratată cu plimbări lungi
Pagina a fost generata in 1.593 secunde