Medicul de gardă

Când se impune o colonoscopie

962
Când  se impune  o colonoscopie - mediccandseimpunecolon-1397143082.jpg

Articole de la același autor

"De mult aș vrea să fac o colo-noscopie, dar jena mă oprește. Totuși, există niște semne care arată că sunt probleme la colon. Care sunt acestea? Ana M., 57 ani".
v v v
După cum ne-a explicat dr. Anca Sima, medic primar în cadrul clinicii Homeomed, colonoscopia este un examen făcut cu scopul depistării unor schimbări sau anomalii de la nivelul rectului și al colonului (intestinul gros). 
Referitor la simptomele care ar conduce spre necesitatea efectuării unui asemenea examen, medicul ne-a prezentat câteva dintre acestea: sânge în scaun; sângerare la nivelul rectului; mucus ori puroi în materiile fecale; dureri abdominale fără explicație; diaree ca din senin și de lungă durată. De asemenea, persoanele care suferă de cancer colorectal trebuie să efectueze colonoscopia ori de câte ori li se recomandă. 
În ce constă examenul. Din păcate, jena cauzată de modul în care se realizează colonoscopia este unul dintre motivele cele mai frecvente care întârzie acest demers. Practic, în timpul unei colonoscopii, medicul introduce în rect un colonoscop (tub lung și flexibil). Întrucât tubul este prevăzut, în vârf, cu o cameră video de mici dimensiuni, medicul are astfel posibilitatea să vizualizeze în interiorul colonului pacientului. Apoi, în funcție de situație, va stabili cum trebuie să acționeze în continuare. 
Oricât de sensibil ar fi acest examen, medicul este de părere că, mai ales atunci când se observă semnalmente de genul celor prezentate mai sus, pacientul trebuie să se prezinte de urgență la specialist. Cu cât mai devreme, cu atât mai simplu va fi de acționat în continuare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3582 secunde