Când se poate respinge cererea de pensionare

3845
1
Când se poate respinge cererea de pensionare - fondcandsepoateresp-1403113055.jpg

Articole de la același autor

Chiar dacă, la momentul depunerii la ghișeu s-a făcut verificarea prealabilă a dosarului de pensionare, iar acesta a fost admis, există situații când, ulterior, cererea poate fi respinsă.

Admiterea sau chiar respingerea cererii de pensionare (căci sunt și astfel de situații) se fac prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii, cu invocarea motivelor care au condus la respectiva măsură. Dacă în cazul admiterii cererii, toată lumea e mulțumită, nu același lucru se întâmplă și în situația când, ulterior, solicitanții găsesc în cutia poștală înștiințări că dosarul le-a fost respins: "La ghișeul pentru dosare pensionare, nu-ți înregistrează cererea decât după ce se verifică actele din dosar, mai ales la vechime. După ce ți s-a spus că totul e în regulă și primești număr de înregistrare, nu-ți pică deloc bine să te trezești, acasă, cu adresă că actele n-au fost corecte. Ce rost mai are să se verifice la ghișeu, unde se fac niște cozi… asta nu înțeleg? Mai bine să se spună din start când se poate respinge dosarul de pensionare, să știe omul ce are de făcut să-și intre în drepturi! Și aș mai avea o nelămurire: când trebuie să se plătească prima pensie?" (Maria Ion).

Motive de respingere

Cristina Mutiș, purtător de cuvânt în cadrul Casei de Pensii Constanța, a precizat că o cerere de pensionare poate să fie respinsă, chiar dacă la momentul depunerii acesteia s-a făcut o verificare prealabilă a documentelor aflate la dosar. Totul, din cauză că abia atunci când începe analiza pe dosar și se verifică toate documentele, se pot depista și eventualele nereguli. De exemplu, există posibilitatea ca din actele depuse la dosar să rezulte că un anumit angajator nu a depus declarația CAS așa cum cere legea. Dacă acest lucru nu afectează vechimea necesară pensionării, nu este nicio problemă, dosarul merge mai departe. Însă, în situația în care nu s-a întâmplat acest lucru, chiar dacă este vorba de o singură zi de neplată a CAS, iar aceasta afectează vechimea impusă de lege pentru pensionare, din păcate, dosarul trebuie respins: "În aceste condiții, solicitantul va trebui să se ducă la angajator și să-i solicite depunerea declarațiilor inițiale sau rectificative, dacă cele depuse inițial sunt greșite. Practic, e vorba despre o neregulă care poate afecta vechimea totală, condiție esențială pentru pensionare, indiferent de forma acesteia".

Când se pun în plată pensiile

În sistemul public, pensiile se pun în plată în luna următoare primirii deciziei de pensionare, cu excepția pensiei anticipate și a pensiei anticipate parțiale, care se plătesc de la data încetării calității de asigurat. Pentru clarificare, decizia casei teritoriale de pensii se comunică persoanei care a solicitat pensionarea în termen de cinci zile de la data emiterii. E bine de știut că în termen de alte 30 de zile de la comunicare, decizia de pensionare poate fi contestată sau chiar se poate solicita anularea deciziei administrative la cererea titularului.

Atenție, însă, și în situația în care decizia de pensionare este contestată, pensionarul va primi pensia stabilită. Între timp, contestația își va urma cursul. Ulterior, în funcție de rezultatul contestației, cuantumul pensiei va fi modificat sau va rămâne neschimbat, în funcție de situație. Însă, contestația în sine nu duce la blocarea pensiei în perioada necesară analizării acesteia.

Comentează știrea

MARIAN PANA
19 iunie 2014
ADERUL DEPSRE PENSII

Dna/Dra Florica Zdru , te rog nu mai deruta oamenii in ceea ce priveste timpul in care se rezolva o cerere de pensionare, indiferent de tipul ei, respectiv, anticipat, anticipat partial sau limita de varsta. Si, spun asta din experienta personala. E drept ca, legal, solutionarea cererii de pensionare s-ar face in 45 de zile si in maximum 5 zile se va comunica celui interesa indiferent care este solutia. Acest lucru nu se respecta de fel. Iti dau exemplul meu, am solicitat pensionarea pe 07.02.2012 si, numai dupa ce am facut 2( doua ) adrese scrise si depuse la Casa teritorial de pensii, am reusit sa-mi intru in drepturi, respectiv in in 13.06.2012 am primit decizia ( 45 de zile ?????!!!!!).M-am pensionat anticipat partial, fortat de faptul ca nu-mi mai gaseam serviciu si nici nu mai aveam drept la ajutor de somaj si, asta m-a costat penalizare pentru 20 de luni cu 15%, din cauza unui minus d 1 luna si 10 zile. Dupa indelinirea conditiilor de transformare a pensiei anticipate, in pensie la limita de varsta, conform legii, DIN OFICIU, casa de pensii ar fi trebuit sa faca aceasta modificare. Ei bine, au facut cuvenita rectificare abia dupa 7 luni, respectiv in luna octombrie 2013 am indeplinit conditiile legale de trecere la pensie de limita de varsta si drepturile mi sau acordat abia in luna mai 2014, dupa 3 solicitari in scris depuse la registratura si un mesaj e-mail. Macar , pentru buna regula, informati oamenii asa cum trebuie, ptr ca sunt multi care, sarmanii nu mai au alta solutie decat pensia si cand is ata intarzie, este o adevarata drama.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 31 Mai 2014
Stire din Cetățenești : Cum se face un schimb de terenuri
Pagina a fost generata in 0.5341 secunde