Când se poate vorbi de o boală profesională

28192
"Aș vrea să știu dacă durerile de coloană provocate în timp din cauza lipsei unui mobilier ergonomic intră în categoria bolilor profesionale și ce e de făcut ca să dovedești asta?" (Ana Lena).

xxx

Potrivit expertului în probleme de muncă, ec. Marian Suciu, o afecțiune poate fi considerată o boală legată de profesie ( afecțiune osteo- musculo - articulara, datorată poziției de lucru incomode, forțate, vicioase) dacă îndeplinește condițiile din Legea securității și sănătății în muncă.

Este bine de știut că bolile profesionale, precum și suspiciunile de boli profesionale se vor semnala obligatoriu de către toți medicii care depistează astfel de îmbolnăviri, indiferent de specialitate și locul de muncă, cu prilejul oricărei prestații medicale: examene medicale profilactice, consultații medicale de specialitate.

Se completează o fișă

Medicul care suspectează o boală profesională completează fișa de semnalare BP1 și trimite bolnavul cu această fișă la unitatea sanitară de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, în vederea precizării diagnosticului de boală profesională. De asemenea, medicul specialist de medicina muncii examinează bolnavul, stabilește diagnosticul de profesionalitate și completează fișa de semnalare BP1, pe care o trimite oficial la autoritatea de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, în termen de maximum șapte zile de la precizarea diagnosticului de profesionalitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 15 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Cum răsfățați papagalii iarna
Pagina a fost generata in 2.3744 secunde