Când se pot înapoia cadourile de logodnă?

515
"Am fost logodiți, am săr-bătorit evenimentul la un restaurant din Mamaia în această primăvară, socrii mei au păstrat toate chitanțele și de la petrecere, și de la cadourile pe care mi le-au dat. Suntem turci, iar la noi există niște obiceiuri mai speciale. M-am despărțit de comun acord de logodnicul meu, am rămas prieteni pot să spun, el este navigator și acum e plecat în voiaj. După ce a plecat, părinții lui mă amenință că dacă nu le dau bijuteriile și toate cadourile înapoi, dar absolut toate, o să mă dea în judecată. Chiar sunt obligată să fac asta, dacă fostul meu logodnic este de acord să le păstrez?" -ne-a întrebat o tânără, care-și do-rește să iasă fără scandal din delicata situație în care se află.

v v v

Într-adevăr, actuala legislație obligă ca dacă logodna se rupe, darurile pe care logodnicii le-au primit cu ocazia acestui eveniment să poată fi restituite. Totuși, există și o excepție, po-trivit căreia cadourile nu se îna-poiază dacă logodna a încetat urmare decesului unuia dintre logodnici.

Situația reclamată este, în-tr-adevăr, delicată, însă după cum ne-a explicat Rodica Crăciun, șefa serviciului de Stare Civilă Constanța, aceas-ta poate fi depășită. Cât pri-vește ruperea logodnei, mo-mentul nu trebuie supus niciunei formalități, însă, dacă situația o impune, poate fi dovedită cu orice mijloc de probă. Și asta din cauză că potrivit legii, logodna reprezintă o garanție a libertății matrimo-niale. Este adevărat că în cazul ruperii promisiunii de căsătorie, legea obligă la restituirea ca-dourilor pe care ambii logodnici le-au primit pe durata acesteia, dar în niciun caz și a darurilor considerate obișnuite, a căror valoare este mai mult senti-mentală. Pentru înlăturarea confuziilor, legiuitorul a prevă-zut și un termen în care poate fi exercitat dreptul la acțiune pentru restituirea acestor cadouri, mai exact un an de la ruperea logodnei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 23 Iulie 2012
Stire din Cetățenești : Meniul zilei
Pagina a fost generata in 2.1995 secunde